La Justícia italiana va permetre ahir al vaixell de l'ONG espanyola Open Arms entrar en aigües italianes, però el desembarcament dels 147 migrants a bord dependrà de la decisió del ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, van indicar fonts del seu departament.

Les fonts van explicar que la decisió de la Justícia italiana només afecta la prohibició signada per Salvini contra l'Open Arms, de manera que segueix vigent la llei antiimmigració que imposa multes econòmiques a les organitzacions humanitàries amb migrants a bord.

A més, el ministeri va informar en una nota que Salvini es disposa a presentar un recurs urgent davant el Consell d'Estat per la decisió de la Justícia italiana i també signarà una nova prohibició per impedir al vaixell entrar en aigües territorials d'Itàlia.

Mentrestant, l'Open Arms es dirigeix a l'illa italiana de Lampedusa, al sud del país, després d'esperar tretze dies en aigües internacionals perquè algun país europeu li oferís un port segur.

La decisió de Salvini

El problema es presentarà un cop el vaixell arribi a les costes de Lampedusa si Salvini, que manté un pols ferm contra la immigració, no permet baixar a terra ni els 147 migrants a bord ni la tripulació.

No seria la primera vegada, ja que l'agost del 2018 Salvini ja va mantenir retinguts durant més de cinc dies un centenar de migrants enfront de les costes de la ciutat de Catània, a Sicília, una actuació que li va valer l'obertura d'una investigació a Itàlia.

No obstant això, es va lliurar de ser jutjat gràcies a que els seus socis de Govern -l'antisistema Moviment Cinc Estrelles- van impedir que s'aixequés la seva immunitat.

El Tribunal Administratiu Regional (TAR) del Laci va acollir aquest cop el recurs presentat per Open Arms i en la decisió explica que «la situació de gravetat i urgència excepcionals» justifica que es permeti des d'aquest moment la seva entrada en aigües territorials italianes «perquè les persones rescatades que ho necessitin rebin assistència mèdica».

Salvini va respondre immediatament en un acte a Gènova que seguirà mantenint les seves polítiques de fre a la immigració il·legal i va afirmar que s'està ordint «un pla per tornar a obrir els ports italians i convertir Itàlia en el camp de refugiats d'Europa», una cosa que, va prometre, no permetrà.

El primer rescat

El primer rescat d'Open Arms, al qual les autoritats espanyoles tenen prohibida la recerca activa d'immigrants al mar, es va produir el dijous 1 d'agost, quan es van rescatar 55 immigrants, entre ells dos nadons bessons i una dona embarassada.

El segon es va donar en plena nit, el següent dia, en socórrer 69 persones, entre els quals hi havia dos nens i dues dones embarassades i «una de nou mesos amb contraccions», i l'últim va ser el dia 10 d'agost a la matinada, quan va salvar 39 persones.

Gairebé una desena de tots els rescatats han estat evacuats els últims dies, diferents vegades, per motius de salut.

El fundador de l'ONG, Òscar Camps, va anunciar que demanarà l'evacuació immediata «per motius mèdics» de les persones rescatades, tot i que no ho farà sense obtenir abans el permís de les autoritats italianes.