El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, espera que la comissió bilateral d'Infraestructures es pugui reunir «de seguida» quan es resolgui la situació política i es pugui formar un nou govern, que es troba en funcions per la manca de suports al PSOE per investir Pedro Sánchez.

«Com que tenim la llista, ens podem trucar i parlar immediatament. Podem parlar del corredor mediterrani, de la vinyeta, de l'aeroport i de les infraestructures pendents de la xarxa viària i amb molta rapidesa», va subratllar el conseller en una entrevista a l'ACN.

Calvet va assegurar que la relació amb el ministeri és «sincera, honesta i constructiva», i per això confia reunir-s'hi aviat després de la trobada de l'octubre passat, la primera en onze anys. «Al final el que necessitem que hi hagi a l'altra banda de la taula és algú amb qui es pugui parlar i que sobretot entengui les reivindicacions de Catalunya, les comparteixi i aporti solucions», va subratllar Calvet.

Pel conseller de Territori i Sostenibilitat, les solucions passarien perquè «hi hagi més pressupost» i que sigui «més eficient» en la seva execució, i no per «sota» del previst.

Tot i que la relació amb l'actual ministre en funcions, José Luis Ábalos, és bona, el conseller prioritza que -torni a ser l'actual ministre o algú altre- el titular de Foment implementi una «agenda modernitzadora» i «entengui el problema polític que hi ha entre Catalunya i Espanya». «Espero que pugui parlar amb una persona, com de fet faig amb el senyor Ábalos o i el secretari d'Estat, Pedro Saura, que entengui que jo soc independentista», va afirmar.

L'octubre passat, els dos governs van reunir la comissió bilateral d'Infraestructures després d'onze anys, però la trobada va acabar sense acord sobre com destinar 200 milions d'euros previstos per al 2019 dels 759 corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut i que estan pendents d'abonar.

Sobre la taula hi havia una llista d'inversions pendents d'executar per part de l'Estat, com els accessos ferroviaris a la terminal del Prat, el desdoblament de l'R3, els accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona, els accessos ferroviaris al port de Tarragona, els soterraments de les línies ferroviàries a Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i l'Hospitalet, la connexió de l'A-2/AP-7 amb la B-30 a Castellbisbal i l'autovia A-27 entre Montblanc i Valls i la variant de Vallirana.

La patronal Foment va proposar fa unes setmanes que les administracions destinessin 10.000 milions d'euros addicionals els propers cinc anys en acabar algunes d'aquestes infraestructures que depenen de l'Estat, però també d'altres de la Generalitat.