Rafael Caride Simón, de 74 anys d'edat i natural de Vigo, liquidarà la seva condemna avui, després de complir 26 anys de presó, condemnat, entre d'altres, per l'atemptat a Hipercor comès el 19 de juny del 1987 a Barcelona, en el qual van morir 21 persones i 45 més van resultar ferides.

Expulsat del Col·lectiu de Presos d'ETA, EPPK, Caride és un dels penedits de la banda que es van acollir a la via Nanclares, i se sumarà a la trentena de presos que van optar per aquest projecte de reinserció que ja es troben en llibertat.

Segons fonts jurídiques, amb la sortida d'aquest reclús, només quedaran pendents d'excarceració tres presos més circumscrits a la via Nanclares, Kepa Pikabea, Ibon Etxezarreta i Luis María Carrasco, que continuen complint condemna, però actualment gaudeixen de permisos de sortida regulars i només dormen al centre penitenciari.

Més de trenta reclusos d'ETA es van acollir a la via Nanclares, entre ells històrics exdirigents de la banda, com José Luis Urrusolo Sistiaga, José Luis Álvarez Santacristina, Carmen Guisasola, Juan Manuel Soares Gamboa o Idoia López Riaño àlies «La Tigresa».

Aquests interns van decidir allunyar-se de la disciplina d'ETA per aconseguir la reinserció. Per fer-ho, es van allunyar de l'entorn de la banda, van acceptar la política penitenciària, van sortir del col·lectiu de presos, i van renunciar públicament a l'organització terrorista i a l'ús de la violència. També van demanar perdó a les víctimes d'ETA i es van comprometre a reparar-les mitjançant el pagament de la seva responsabilitat civil i a col·laborar amb la justícia.

Tots ells van ser expulsats de l'EPPK. Joseba Urrusolo i Rafael Caride van arribar a denunciar per carta l'any 2013 la «manipulació» que exercia l'esquerra abertzale amb els reclusos de la banda, i van afirmar que no havia fet «res perquè els presos tornin a casa, només deixar passar el temps».

En la missiva consideraven que l'esquerra abertzale es va «plegar» al sector «que es va entossudir a continuar amb la lluita armada fins que no van poder més» i va impedir que el final s'afrontés «d'una manera més assenyada». Aquests reclusos havien signat el 2010, amb altres sis històrics d'ETA, una altra carta en la qual van plantejar la necessitat de «reconèixer i reparar» els danys causats a les víctimes del terrorisme.

El supervivent de l'atemptat d'ETA a Hipercor de l'any 1987, Robert Manrique, va considerar aquest divendres que la sortida de la presó de Rafael Caride és legal, i va manifestar que «caldrà acceptar-ho».

Manrique, actualment assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (Uavat), va explicar que moltes víctimes han arribat a la conclusió que cal acatar la llei «de la mateixa manera» que exigeixen que es compleixi quan la legislació està al seu favor.

Va insistir que l'excarceració és legal, però va qüestionar que sigui moral: «Em consta que a moltes víctimes, jo inclòs, ens costa molt d'entendre».

Robert Manrique també va voler recordar que el juny del 2012 va acceptar una trobada amb Caride a la presó alabesa de Zaballa perquè el reclús li va demanar i va destacar: «Com a mínim, dels quatre terroristes que van fer l'atemptat d'Hipercor, és l'únic que públicament ha mostrat el seu penediment».