Autoritats i familiars de les víctimes de l'atemptat gihadista del 17 d'agost del 2017 van retre homenatge a les 16 persones mortes en un acte organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats del Terrorisme (UAVAT) al pla de l'Ós, el lloc on la furgoneta de Younes Abouyaaqoub va acabar el seu recorregut.

L'homenatge va ser un acte breu amb un minut de silenci, una ofrena floral amb clavells blancs, i la interpretació per part d'un violoncel·lista, de «El cant dels ocells» de Pau Casals. Tant la Generalitat com l'Ajuntament van organitzar també una recepció i un acte de recolliment, respectivament, per als familiars.

L'homenatge a les víctimes va començar puntualment a les 10 del matí i va durar uns deu minuts. El protagonisme se'l van endur les víctimes i els seus familiars, que es van col·locar a primera fila. Llàgrimes, plors i abraçades emotives van omplir de sentiment aquest espai de la Rambla. Mentre un violoncel·lista interpretava «El Cant dels ocells», es va fer un minut de silenci entre les desenes de persones que s'havien acostat a aquest espai.

Les víctimes i familiars van poder deixar flors en uns testos ubicats especialment per a això. Entre els assistents es va poder veure alguna pancarta amb el lema «Volem saber la veritat» i fins i tot, un grup de víctimes portava samarretes exigint aclarir els fets amb la frase «tenim dret a la veritat» i «exigim la veritat».

Durant l'homenatge a les víctimes, un grup d'assistents va desplegar una pancarta on s'hi podia llegir: «L'islam condemna taxativament l'assassinat de persones innocents».

Les autoritats es van mantenir en segon pla fins que es van acostar a deixar les flors. La comitiva l'encapçalava l'alcaldessa, Ada Colau, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. Colau va estar acompanyada d'altres membres del govern municipal com ara Laia Bonet, Laura Pérez i Albert Batlle. Com a representants del consistori també hi havia Ernest Maragall, Josep Bou, Neus Munté, Ferran Mascarell i Mari Luz Guilarte.

Per part del govern català, l'homenatge va tenir la presència del vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, el conseller d'Interior, Miquel Buch, la consellera de Justícia, Ester Capella, i la consellera de presidència, Meritxell Budó.

La delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president del Senat, Manuel Cruz també van assistir a l'homenatge. Representants consulars de Portugal, Alemanya, Austràlia, Gran Bretanya i Bèlgica, a més de diputats del Parlament i del Congrés dels Diputats i senadors, també van ser presents a l'acte d'homenatge.

Una hora i mitja després d'aquest acte oficial, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) va celebrar un acte paral·lel, a l'inici de les Rambles, en què va denunciar «l'oblit» i la «marginalitat» d'algunes víctimes i va reclamar «memòria, dignitat i justícia».

Amb la presència de dirigents de PP, Cs i VOX, així com comandaments dels Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana, l'acte també va consistir en una ofrena floral i va tenir la interpretació de l' «Ave Maria» de Schubert.

«No hem d'oblidar-nos de tots aquells que justifiquen els atemptats i tampoc és bo tirar culpes a uns i altres perquè els únics culpables són els terroristes», va indicar el president de l'ACVOT, José Vargas, en la lectura d'un manifest.