La consellera de Salut, Alba Vergés, va fer una crida per a la «unitat estratègica» que englobi el 80% del país per donar una resposta a la sentència del judici de l'1-O. Per a Vergés, la sentència hauria de ser absolutòria però precisa que «de l'Estat espanyol no en podem esperar res de bo», per la qual cosa va demanar al moviment independentista «estar preparats i a l'altura de les circumstàncies».

En la inauguració de la 51a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada, la titular de salut va insistir que cal «persistir» per aconseguir la constitució d'una República catalana «més justa, més feminista i més social». Per a Vergés, el Govern està treballant en aquesta direcció i va insistir que Catalunya no reduirà la despesa en sanitat tal com va demanar el Govern espanyol en funcions.

En aquest sentit, Vergés va denunciar que «només mirant quatre números, l'Estat ens vol retallar el dret a la salut» i va comparar les polítiques del PSOE a les polítiques d'austeritat del PP. «No ho permetrem», va concloure Vergés.

La consellera també va voler destacar la feina del departament per convertir l'atenció primària en «l'eix» principal del sistema sanitari.