El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, creu que l'independentisme hauria de «superar» el debat de la unilateralitat, que considera que és fonamentalment «induït des de fora». «Podem decidir actuar unilateralment, però si no ho podem fer, perquè no tenim la capacitat coercitiva que sí que té l'Estat, entenc que és un debat que l'independentisme hauria de superar i que en bona part ja està superat», va dir Aragonès en una entrevista publicada ahir a El Nacional.

Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos del 2020, va celebrar que el PSC, els comuns i la CUP hagin obert les portes a negociar els comptes. «Fa un any no estàvem així», va assegurar. Aragonès va assenyalar que el primer objectiu de l'actual Govern ha de ser aprovar els pressupostos de l'any 2020. «Aquest és l'únic govern possible, perquè no hi ha una majoria alternativa a la qual representa ERC i JxCat», va assegurar el vicepresident del Govern.

També va dir que amb aquest govern han «de fer l'esforç» durant aquest curs polític que ara comença a «reforçar la majoria parlamentària», ja que va considerar que ho necessitaran per fer front a la sentència del Tribunal Suprem en el judici als líders independentistes presos.

Quant a la retallada del 6% de la despesa del sector públic que va ordenar el departament d'Economia el 8 d'agost passat, Aragonès va acusar el Govern espanyol d'estar transferint cada mes a la Generalitat de Catalunya els mateixos recursos del model de finançament que l'any 2018, i «es queda tot l'augment de recaptació». «Tampoc ha resolt la pèrdua de 483 milions que el canvi en la recaptació de l'IVA té aquest any».

Això els porta a un «impagament dels compromisos» si no «prioritzen». «És una priorització de la despesa de l'estat del benestar en una situació d'ingressos insuficients a causa de la paràlisi del Govern espanyol», va argumentar el titular d'Economia.

Pel que fa a unes possibles eleccions a l'Estat espanyol, Pere Aragonès va dir que creu que necessiten que hi hagi un govern a l'Estat que, des de tota la discrepància política, pugui començar a seure a parlar.