La crisi de l'Open Arms, que manté més de 100 persones bloquejades al mar des de fa 18 dies, ha aguditzat la tensió entre els governs d'Espanya i Itàlia i d'aquests amb l'ONG, que considera inviable la possibilitat de salpar a les Balears i va proposar ahir traslladar els immigrants amb avió.

L'endemà que l'Executiu oferís per primera vegada un port des que es va desencadenar aquesta crisi l'1 d'agost passat, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, va acusar Itàlia de «saltar-se les lleis» i contravenir «totes les normes», per la qual cosa va deixar la porta oberta a denunciar els seus responsables davant el Tribunal Internacional de Drets del Mar d'Hamburg.

No obstant això, Calvo també va adreçar les seves crítiques a l'ONG, i va suggerir que va tenir l'oportunitat d'atracar a Malta després que el Govern estigués treballant «tothora» en aquesta alternativa i, no obstant això, no ho va fer. El vaixell ja fa 18 dies que és al mar esperant un port segur, els últims quatre fondejant a només 800 metres de l'illa italiana de Lampedusa, que és on insisteix que ha d'atracar. Això no obstant, ahir al matí va mostrar-se oberta a acceptar l'última oferta del Govern d'anar a Palma o Maó si Itàlia i Espanya «posen els mitjans necessaris» per garantir la seguretat i l'èxit.

En un comunicat, l'ONG va assenyalar que «després de 18 dies d'estancament, Itàlia i Espanya semblen haver finalment arribat a un acord, identificant Mallorca com port de desembarcament. Una decisió que ens sembla completament incomprensible».

Poc després, fonts de la Moncloa van negar rotundament l'existència d'un acord amb el país transalpí i van assegurar que «l'única cosa certa és que el Govern ha ofert a l'Open Arms poder dirigir-se al port espanyol que estigui més pròxim a la seva ruta i que l'Executiu italià està incomplint la llei en impedir el desembarcament». Especialment dura amb els responsables italians va ser la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha acusat el titular d'Interior, Matteo Salvini, d'impulsar polítiques «xenòfobes» i mantenir una actitud «inconcebible» respecte del vaixell de l'ONG.