El Govern va oferir ahir a la tarda a l'Open Arms els ports de Palma de Mallorca i Maó com a alternativa al d'Algesires, que li va brindar en un primer moment però que l'ONG va rebutjar per la llu-nyania i l'estat dels 107 immigrants que encara continuen a bord i als quals ha demanat desembarcar a Itàlia.

L'Executiu va llançar la seva nova oferta a través de dues comunicacions de Marina Mercant, que en el moment de tancar aquesta edició no havien rebut resposta, en les quals preguntava a l'ONG què consideren necessari «perquè el viatge es realitzi en condicions segures» i se'ls ofereix el port més pròxim com a alternativa al de la localitat gaditana.

Algesires era la primera opció proposada ahir al matí pel cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, «davant la situació d'emergència» que encara es viu a bord del vaixell, que ahir feia 17 dies que esperava poder atracar en un port, els tres últims dies a només 150 metres de l'illa italiana de Lampedusa.

No obstant això, la resposta de l'organització va ser que és «inviable» navegar les gairebé mil milles que separen la nau d'Algesires i prolongar l'agonia dels rescatats altres cinc dies més.

«Després de 26 dies de missió, 17 d'espera amb 134 persones a bord, una resolució judicial a favor i 6 països disposats acollir, vol que naveguem 950 milles, uns 5 dies més, a Algesires, el port més llunyà del Mediterrani, amb una situació insostenible a bord?», va contestar al Govern el director de l'organització, Òscar Camps, a través de Twitter.

En qualsevol cas, en el document enviat a les autoritats italianes i al Centre de Coordinació Marítima espanyol, el capità del vaixell insistia en la necessitat de desembarcar a aquestes persones al port europeu més pròxim o, almenys, traslladar-les «a un vaixell adequat per arribar al port espa-nyol en poc temps i compatible amb la situació actual».

Així, la nau va seguir sense llevar àncores i va enviar una sol·licitud urgent per anar al port de Lampedusa i desembarcar aquestes 107 persones, les condicions psicofísiques i de seguretat de les quals eren crítiques. «Si succeeix el pitjor, Europa i Salvini en seran responsables», va tuitejar l'ONG.

En un primer moment, malgrat la negativa, el Centre Nacional de Coordinació de Salvament va instar a l'Open Arms posar rumb a Algesires, però fonts del Govern consultades van apuntar que «tècnicament» es tractava d'una ordre però supeditada al criteri del capità, qui, en el cas de dir que no pot salpar per seguretat, Marina Mercant no podia obligar-lo a això.

La tensió en l'embarcació era tal que ahir al matí diversos immigrants es van llançar al mar per intentar arribar nedant a la costa de Lampedusa.

L'oferta d'un port va arribar de forma paral·lela a un avís per part del ministeri d'Afers Estrangers d'«actuar davant la Unió Europea o davant les institucions garants dels drets humans i del dret marítim internacional, contra l'actitud mantinguda pel govern italià».

La decisió del Govern de proporcionar un port a l'Open Arms encara sabent que els espanyols «no són ni els més pròxims ni els més segurs» es va produir davant el bloqueig del ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, de permetre-li atracar a Lampedusa.

«La situació dels migrants de l'Open Arms ha causat des del primer moment una gran preocupació en l'Executiu, el propòsit del qual ha estat trobar la millor solució comuna», va assegurar el Govern, compromès juntament amb els de França, Alemanya, Portugal, Romania i Luxemburg a acollir a aquestes persones una vegada trepitgin terra.

Va ser Salvini precisament l'únic a celebrar la decisió de Sánchez: «Espanya obre els seus ports als immigrants de l'ONG Open Arms. Bé! Amb paciència i més paciència s'arriba a jutge d'audiència», aplaudia en les seves xarxes socials.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va recriminar a Pedro Sánchez, que hagués trigat tant a obrir un port al vaixell de rescat Open Arms. «És massa tard per oferir Algesires, per això ja vam oferir el port de Barcelona fa 12 dies», va criticar ahir al matí en una piulada a Twitter Colau, que va recordar que les «vides en perill» estan «davant de Lampedusa». Per això, l'alcaldessa va reclamar a la UE que exigeixi a Salvini actuar dintre de la legalitat.