El coordinador de la consulta popular d'Arenys de Munt (Maresme) sobre la independència de Catalunya, Josep Manel Ximenis, creu que els partits independentistes «ara per ara aboquen al fracàs» el procés independentista i «a dependre d'Espanya per sempre més».

De fet, Ximenis va proposar que la ciutadania «substitueixi» les formacions sobiranistes per «culminar» la república catalana. Ximenis va afirmar que durant la preparació de la consulta popular d'Arenys van sentir-se «molt sols» perquè les formacions sobiranistes no els van donar suport «fins que no s'hi va implicar l'advocat de l'Estat».

El que va ser coordinador de la consulta va assegurar que si la societat civil hagués agafat el relleu, avui dia «no hi hauria ningú a la presó». A més, Ximenis creu que Catalunya pateix un «endropiment» de la classe política.

Inhabilitats

Davant d'aquestes acusacions, l'exconsellera Irene Rigau va recordar que «per primera vegada en la història recent tenim persones inhabilitades i gent que no té llibertat o que no pot tornar a casa», i per aquesta raó no creu que es pugui parlar «d'endropiment».

Rigau va assegurar que les formacions polítiques són «necessàries» per a «qualsevol democràcia». Tot i això, l'exconsellera va recordar que la ciutadania «pot retre comptes als polítics cada quatre anys», en les eleccions.

Aquestes declaracions van tenir lloc en una taula rodona sobre els deu anys de la consulta popular a Arenys de Munt que ha organitzat la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que aquests dies se celebra a Prades de Conflent. A banda de Ximenis i Rigau, també hi ha va participar el diputat d'ERC al Parlament de Catalunya Dionís Guiteras.

El republicà va recordar que l'estratègia d'Esquerra passa per eixamplar les bases. Guiteras va detallar que «a dins d'aquest auditori potser tots pensem el mateix, però quan sortim hi ha gent que no», i per això ERC vol convèncer tots aquells que no estiguin a favor de la independència per aconseguir una gran majoria sobiranista.

Els tres membres de la taula rodona van coincidir a apuntar la data de la publicació de la sentència del judici de l'1-O com una data clau en el procés.