21 de agost de 2019
21.08.2019
Regió7

Aragonès explica avui les raons de l'ajust al Parlament

El vicepresident denuncia «l'asfíxia econòmica del Govern espanyol»

20.08.2019 | 23:22
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, compareixerà avui al Parlament per explicar que l'ajust de despesa ha de «protegir» els serveis públics davant la «irresponsabilitat» i la «paràlisi» del Govern espanyol en funcions.

Fonts del departament van assenyalar ahir a ACN que, en la compareixença, a la comissió d'Economia, Aragonès detallarà que l'ordre de tancament serveix per salvaguardar els serveis públics «davant l'asfíxia econòmica del Govern espanyol contra Catalunya» i per garantir el benestar i la seguretat dels catalans. També manifestarà que l'ordre no afecta les nòmines, la salut, l'educació ni els serveis socials.

Aragonès subratllarà que, després de revertir-se les retallades de la crisi, ara no es retalla res, sinó que es controla la despesa de sectors que no afecten els serveis bàsics de l'estat del benestar. Es referirà també al reclam del Govern per l'actualització de les bestretes del model de finançament (874 milions d'euros) i de liquidació de l'IVA corresponent al 2017 (480 milions d'euros).

La comissió està convocada per avui a les 10 del matí i l'únic punt de l'ordre del dia és el debat i la votació de «la sol·licitud de sessió informativa d'Aragonès sobre la retallada del 6% als Pressupostos», presentada per CatECP i la CUP. Un cop aprovada la petició de compareixença, s'ampliarà l'ordre del dia de la comissió perquè el vicepresident del Govern doni les explicacions oportunes i els grups el puguin interpel·lar sobre la qüestió.

El conseller d'Economia podrà intervenir durant un temps màxim d'una hora. Després, els grups parlamentaris podran intervenir per fixar posicions o formular preguntes, i Aragonès podrà respondre'ls durant mitja hora, com a màxim.

El departament va ordenar a les conselleries una contenció de la despesa exceptuant les partides de personal, els serveis bàsics (com, per exemple, l'educació, l'atenció primària de salut, les polítiques d'atenció a la immigració i les famílies) i les inversions que ja estaven compromeses. A les empreses públiques, que tenen autonomia financera, ordena un ajust pressupostari estimat del 6%. L'Executiu espanyol no ha comunicat les quantitats a les comunitats autònomes. Per aquest motiu, la Generalitat ha optat per publicar aquesta ordre davant el risc de no eixamplar el dèficit i preservar els serveis bàsics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit