22 de agost de 2019
22.08.2019

La Generalitat denunciarà el Govern central per exigir-li 1.317 milions d'euros pendents

L'executiu català fa una crida a les altres comunitats perquè segueixin els seus passos i reclamin els recursos impagats

21.08.2019 | 22:35
El vicepresident Pere Aragonès, durant la compareixença al Parlament

La Generalitat va anunciar ahir que portarà el Govern central als tribunals per reclamar-li 1.317 milions d'euros pendents de pagament, corresponents principalment al finançament del 2019, i va fer una crida a les altres comunitats perquè segueixin els seus passos i demandin l'Executiu pels recursos impagats.

«Els recursos (...) són els nostres, dels ciutadans de Catalunya, ens corresponen per llei i s'estan retenint de forma irregular des del nostre punt de vista», va assegurar el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, durant la seva compareixença al Parlament.

L'anunci del recurs contra l'Estat va ser el primer punt de la seva intervenció, en la qual havia de desglossar com s'executarà la retallada pressupostària del 6% que ha aprovat el seu departament, conseqüència del tancament de caixa decretat a l'agost.

No obstant això, el conseller no va oferir detalls sobre com es distribuiran els esmentats «ajustos», més enllà d'assegurar que no afectarà el pagament de nòmines ni serveis essencials com els relacionats amb afers socials, sanitat, educació, habitatge, prevenció d'incendis i transferències a ajuntaments.


Recurs contenciós

Sí que va concretar com s'articularà la denúncia contra el Ministeri d'Hisenda: si el Govern ho autoritza, dimarts que ve es posarà en marxa un recurs contenciós administratiu contra l'Executiu central per incompliment de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes.

Fonts del departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat van indicar que el gruix del recurs se centrarà en reclamar els 874 milions corresponents als avançaments de finançament de l'exercici del 2019 que no s'han transferit, ja que es tracta d'una quantia que el Govern havia compromès al començament de l'any i aquest està en funcions.

Aragonès també reclamarà la liquidació d'un mes d'IVA pendent de l'exercici del 2017, encara que el Ministeri d'Hisenda no ha quantificat de manera oficial quin és l'import que cal liquidar ni n'ha compromès la transferència. Els 450 milions que reclama Catalunya es basen en una estimació del departament.


Altres comunitats

El vicepresident català va subratllar que l'incompliment de l'Estat a l'hora de transferir els avançaments corresponents a 2019 no només afecta Catalunya, sinó que perjudica totes les comunitats autònomes, a excepció del País Basc i Navarra.

Per aquest motiu, va emplaçar la resta de governs autonòmics a sumar-se a la demanda per exigir a l'Estat que faci arribar al territori els 9.000 milions que deu per aquest concepte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook