Les comunitats autònomes han notificat fins al moment al ministeri de Sanitat 168 casos -la majoria a Andalusia (161)- pel brot de listeriosi originat per carn entatxonada que es va contaminar a la fàbrica de l'empresa sevillana La Mechá, segons la ministra en funcions, María Luisa Carcedo.

Les investigacions se centren a determinar en quina fase del procés d'elaboració es va produir la contaminació, segons va explicar la ministra, qui tot i això va destacar que la fàbrica Magrudis, situada a Sevilla, està clausurada i s'han retirat de la venda la resta de productes que s'hi produïen. Aquests productes han estat distribuïts a Andalusia i en menors quantitats a Madrid i Extremadura.

Segons la informació oficial recollida pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCaes) del ministeri de Sanitat, i aportada per Andalusia, s'han confirmat 161 casos relacionats amb el brot, la major part a Sevilla (131). Però hi ha altres a gairebé totes les províncies de la comunitat: Huelva (15), Cadis (7), Granada i Màlaga (4 cadascuna).

En les darreres hores s'han produït 29 noves hospitalitzacions en aquesta comunitat, el que eleva a 82 els malalts ingressats pel brot, entre ells 28 embarassades, cinc més que dimecres, i tres persones que romanen encara ingressades a l'UCI. L'informe del Ccaes no detalla quants casos sota sospita s'estan estudiant a Andalusia, tot i que el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, va apuntar l'existència de mig miler de casos sospitosos que s'estan analitzant.

Hi ha altres casos que s'han notificat a altres autonomies fins a arribar als 168 confirmats: Astúries (tres), Aragó (tres) i Extremadura (un). A més, Sanitat ha rebut altres notificacions per part de Madrid (cinc) i Catalunya (dos), però a l'informe no s'especifica si es tracta de casos confirmats o en investigació. Si es confirmessin, els afectats serien 175. A més, un home de 62 anys diagnosticat de listeriosi va morir a Cantàbria en un cas que no té cap relació amb el brot d'Andalusia.