Les autoritats italianes van immobilitzar el vaixell de rescat d'immigrants Open Arms a Sicília (sud) després de comprovar que hi ha diverses «anomalies greus», fet pel qual la nau no podrà tornar a navegar «fins que s'hagin corregit». La Guàrdia Costanera italiana va explicar que després de realitzar una inspecció a l'embarcació, que actualment es troba a Sicília, s'han trobat «anomalies greus relacionades amb la seguretat de la navegació, el compliment de la legislació sobre protecció del medi ambient marí i la capacitació i familiarització de la tripulació amb els procediments d'emergència proporcionats a bord».

Per això, el vaixell quedarà retingut i no podrà sortir del port de Porto Empedocle, on es troba, «fins que s'hagin corregit les irregularitats tècniques i operatives detectades durant la inspecció». El vaixell de l'ONG Open Arms va arribar a Sicília dimecres, després que el dia anterior poguessin desembarcar a Lampedusa, per ordre de la Fiscalia italiana, els 83 migrants que encara quedaven a bord, en una de les situacions més tenses sobre desembarcaments d'immigrants viscudes amb les autoritats italianes.

Per altra banda, Espanya acollirà quinze immigrants dels més de cent rescatats per l'Open Arms i desembarcats a l'illa de Lampedusa, que recollirà el vaixell de l'Armada Espanyola Audaz, que està previst que arribi avui per completar la missió encomanada pel Govern. La quota de quinze migrants és la xifra fixada en el repartiment inicial fet per la Comissió Europea, en el qual també participen Alemanya, França, Luxemburg i Portugal, va explicar la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo.

A més de conèixer-se el repartiment de les persones migrants, el grup Unides Podem, juntament amb ERC i Compromís, va anunciar que sol·licitarà la compareixença de Calvo per parlar sobre la crisi de l'Open Arms. Aquesta petició se suma a la feta dimecres per PP i Ciutadans perquè comparegui de manera urgent el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, perquè expliqui la gestió de l'Executiu davant els problemes de migració que esdevenen al Mediterrani i l'Open Arms.

Trasllat de centre

Els migrants, que han viscut 20 dies amuntegats a la coberta de l'Open Arms després de ser rescatats al Mediterrani entre l'1 i el 10 d'agost, esperen el seu repartiment en un centre d'acollida de Lampedusa, encara que podrien ser traslladats a un altre a Sicília fins que es resolgui la seva distribució.