La ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, va anunciar que han fet un requeriment d'incompetència al Govern pel pla d'acció exterior i de la UE 2019-2022, que la Generalitat va aprovar el 25 de juny.

Es tracta d'una advertència que el Govern espanyol pot fer a les comunitats autònomes per demanar que, en el període d'un mes, anul·lin o deroguin parts de normes que considera que contravenen les competències de l'Estat. És un pas previ a portar la qüestió davant del Tribunal Constitucional. Segons La Moncloa, el pla presenta Catalunya «com una ficció d'estat».

Entre d'altres, Celaá va posar d'exemple que el pla presenta Catalunya «com a subjecte internacional» i «obvia» que l'acció exterior autonòmica s'ha de «coordinar» amb l'estatal. «No es parla del servei exterior de l'Estat ni de la necessitat de coordinar-se amb aquesta política, ni de la Constitució i no es refereix al fet que Catalunya és comunitat autònoma afavorint altres expressions més ambigües», va manifestar Celaá.

En la roda posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu va remarcar que el Tribunal Constitucional ha «recordat en diverses sentències» que l'acció exterior reconeguda a les comunitats autònomes ha de «respectar l'exercici i direcció que posseeix l'estat de la política exterior, tal com estableix la Constitució».

El president de la Generalitat, Quim Torra, va criticar ahir que el Govern espanyol vegi inconstitucional el pla d'acció exterior del Govern i hagi fet el primer pas per portar-lo al Tribunal Constitucional. En un apunt a Twitter va defensar que la decisió de l'Executiu de Pedro Sánchez evidencia que l'única sortida que té la Generalitat és la «confrontació democràtica» que ell mateix va anunciar dimarts.

«El Govern espanyol avui ens fa saber que vol acabar amb l'acció exterior catalana. No hi ha cap altre camí que la confrontació democràtica i la defensa del nostre drets socials i polítics», va resumir el president català. El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, també va lamentar l'anunci del Govern central i va defensar que l'acció exterior de Catalunya «no només és legal i legítima, sinó que és necessària».

«Ens enfrontarem a l'enèsima arbitrarietat del Govern espanyol», va resumir el conseller d'Acció Exterior, però no va avançar com pensa fer-ho.

A aquesta decisió de Madrid també va reaccionar a les xarxes el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que va criticar la gestió dels socialistes al capdavant del govern pel que fa a Catalunya: «Em costa veure alguna diferència amb Mariano Rajoy», va assenyalar. I va afegir: «Després alguns se sorprenen que no vulguem facilitar gratis la investidura de Sánchez».