La magistrada del jutjat d'Instrucció 1 de Lleida va acordar ahir presó provisional, comunicada i sense fiança tant per al pare com per a la mare del nadó de Lleida que està ingressat en estat greu a la Vall d'Hebron per suposats maltractaments.

La causa està oberta per lesions agreujades amb dol eventual i, com que la DGAIA ja va assumir dijous la tutela del menor, no ha calgut acordar cap mesura civil en aquest sentit. Els pares van ser detinguts dimecres a Barcelona com a suposats responsables de les lesions que presenta el seu nadó, que va ingressar a l'hospital la setmana passada i només té uns vint dies de vida.

Segons va informar el TSJC, el pare no té antecedents penals ni condemna ferma però sí que ha estat denunciat amb anterioritat per altres parelles per maltractaments i té un judici pendent al Penal 3 de Lleida.

El Síndic de Greuges, per la seva banda, va obrir ahir un expedient després de tenir coneixement de l'ingrés del nadó de Lleida a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on va ser traslladat des de l'Hospital Arnau de Vilanova a causa de la gravetat del seu estat.

El Síndic va sol·licitar informació a l'Ajuntament de Lleida, a la DGAIA i al departament de Salut i va demanar que es valori el funcionament dels protocols de coordinació existents. L'objectiu és determinar en qualsevol cas si pot haver-hi signes previs de maltractament que no es van detectar adequadament.

El Síndic recorda que el març del 2016, en ocasió de la mort d'un nadó, va demanar mesures específiques per a la protecció dels nadons en situació de risc, a fi de garantir-ne un seguiment i una atenció més intensius, atesa la seva enorme vulnerabilitat per raó de l'edat, i atès que es troben en una etapa en què no hi ha altres serveis que en garanteixin el seguiment indirecte.

En una resolució emesa el mes de juny d'aquest any, en ocasió d'un nou cas de mort d'un nadó per suposats maltractaments del seu pare, el Síndic va detectar mancances en la detecció del maltractament, en l'aplicació dels protocols i en la coordinació entre serveis, que en més o menys mesura podrien no haver-lo protegit adequadament. En l'esmentada resolució, el Síndic va demanar que es garantís el coneixement, la consulta i l'aplicabilitat del protocol davant de casos de sospita i de certesa de maltractament infantil; que s'emprenguessin mesures per fomentar el necessari treball multidisciplinari davant de casos de sospita de maltractament infantil, i que s'intensifiqués la formació i la sensibilització dels professionals sanitaris.