El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va signar un decret per autoritzar l'enviament de tropes de l'exèrcit per ajudar a combatre els incendis a l'Amazònia, segons va informar el diari brasiler O Globo.

Segons el decret, que va entrar en vigor ahir i fins al proper 24 de setembre, els militars hauran de participar en «accions preventives i repressives contra els delictes ambientals» i actuar en coordinació amb les agències de seguretat pública locals.

Fins al moment es desconeix el nombre de membres de l'exèrcit que participaran en les tasques d'extinció. El ministre de Defensa brasiler, Fernando Azevedo e Silva, ha d'assignar ara els recursos disponibles i les comandes que seran responsables en aquesta operació.

Segons dades de l'Institut d'Investigació Espacial del Brasil (INPE), des del començament d'any els incendis han augmentat el 83% respecte al mateix període del 2018. Durant el 2019 aquesta agència estatal ha registrat 72.843 incendis, el nombre més alt des que es va aconseguir el rècord anterior, el 2013. Entre el 15 i el 20 d'agost, els satèl·lits en van comptabilitzar 9.500.

La UE es va declarar ahir disposada a proporcionar ajuda financera al Brasil per a la lluita contra els incendis forestals a l'Amazònia, va afirmar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, abans de l'inici de la cimera del G7 a la ciutat francesa de Biarritz.

«La imatge dels boscos tropicals de l'Amazònia s'ha convertit en un signe depriment del nostre temps. La UE està disposada a oferir ajuda financera per a la lluita contra els incendis», va explicar Tusk a l'inici de la trobada.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, per contra, va advertir que aquesta classe de «interferències» -com va denunciar el president brasiler, Jair Bolsonaro- podrien afectar els acords comercials amb el Brasil.

El ministre de Medi Ambient del Brasil, Ricardo Salles, va criticar la mobilització de diferents líders mundials pels incendis i va qualificar de «bestiesa» expressions com ara que «l'Amazones pertany a la humanitat».