El Govern de Burundi va anunciar ahir que començarà a repatriar a l'octubre 200.000 burundesos que estan refugiats actualment a la veïna Tanzània, tot i els dubtes que genera una tornada precipitada dels que precisament van creuar la frontera per escapar de la violència. Centenars de persones van morir en l'onada de protestes que es va desencadenar el 2015, marcada per les mobilitzacions en contra del president, Pierre Nkurunziza, i de la seva decisió d'aspirar a un tercer mandat. 400.000 persones van fugir a altres països, majoritàriament a Tanzània, Rwanda i República Democràtica del Congo.

El ministre de l'Interior tanzà, Kangi Lugola, s'ha compromès a garantir el retorn de «tots» els refugiats. Ahir, el seu homòleg burundès, Pascal Barandagiye, va confirmar un acord perquè les repatriacions comencin l'1 d'octubre.

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats va assegurar que uns 75.000 burundesos han retornat al seu país en els últims dos anys.

No obstant això, l'ACNUR va advertir que centenars de persones fugen de Burundi cada mes, de manera que les condicions no serien les adequades per garantir la seguretat dels 200.000 refugiats burundesos.