El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar gestions perquè, «en les properes setmanes», hi pugui haver una trobada entre el president de l'Iran, Hassan Rohani, i el mandatari dels Estats Units, Donald Trump, si bé aquest últim va matisar que aquesta reunió només tindrà lloc «si les condicions són les correctes». «Per a nosaltres hi ha dues coses molt importants: l'Iran no pot tenir mai armes nuclears i la situació no pot amenaçar l'estabilitat de la regió», va destacar Macron en una roda de premsa al costat de Trump, amb qui es va reunir en el marc de la cimera del G-7 celebrada a la localitat francesa de Biarritz.

No a un canvi de règim

«Tinc l'objectiu que l'Iran esdevingui un país bo i fort, no pretenem que hi hagi un canvi de règim. Ja heu vist com això ha funcionat en els últims 20 anys, no ha anat gaire bé», va assenyalar Trump en una roda de premsa.

«El que nosaltres volem és molt simple», va explicar el mandatari nord-americà, que va defensar que el país asiàtic no ha de tenir armes nuclears. Així mateix, Trump va afirmar que els Estats Units està disposat a «parlar sobre míssils balístics, sobre el calendari», però va aclarir que «no han de fer terrorisme». «Crec que canviaran, realment ho crec. Penso que tenen una oportunitat», va assegurar.

L'Iran ha estat un dels temes que ha marcat la cimera, entre altres raons per la inesperada visita del ministre d'Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, en ple debat polític per la continuïtat o revisió de l'acord nuclear subscrit el 2015 i que Trump segueix qualificant de «ridícul». El president dels EUA va deixar clar que va ser informat de la visita de Zarif, una cosa que va confirmar Macron. El president francès, preguntat sobre si demanar permís a Trump, va explicar que va «informar» el seu homòleg de la visita en entendre que seria «una bona idea».

Canvis rellevants

Per Macron, la sortida dels Estats Units de l'acord nuclear ha aportat el benefici de pressionar el règim dels aiatol·làs, a causa del deteriorament de l'economia iraniana, però també ha fet que Teheran reaccioni amb l'enriquiment d'urani en veure que no es respectava el pacte signat.

«Trump vol un període molt més llarg (per a l'acord) i més llocs vigilats. Per altra banda, podem convèncer els iranians que vagin en aquesta direcció si els donem compensacions econòmiques», va assenyalar. Segons Macron, hi ha hagut un canvi rellevant en la postura iraniana, després que Rohani digués diumenge al matí que dialogarà amb qualsevol país, si això beneficia l'Iran.

El francès va voler aclarir que havia informat en tot moment de la visita sorpresa del negociador iranià, Mohammad Javad Zarif, a Biarritz per reunir-se amb Macron i diplomàtics europeus, i que no es tracta exactament d'una mediació sinó d'una «iniciativa concertada».

La Unió Europea

Per la seva banda, el ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, va aprovar ahir la iniciativa del president francès, Emmanuel Macron, de convidar el diumenge per sorpresa a la cimera del G7 de Biarritz al ministre d'Exteriors de l'Iran, Mohammad Javad Zarif, per intentar afavorir una interlocució sobre el tractat nuclear aprofitant la presència dels Estats Units. «No tenim altra solució que intentar salvar el pacte nuclear amb l'Iran. En això mantenim una discrepància evident amb els Estats Units», va afirmar.

Qüestionat ahir a Santander per la presència de l'Iran a la cimera del G7, a la qual Espanya va ser convidada, Borrell va felicitar-se que França hagi pres la iniciativa en un assumpte «espinós» com aquest.

Borrell «suposa» que la intenció de Macron de convidar el ministre d'Exteriors de l'Iran era «intentar trobar una interlocució i punt de trobada» amb aquest país, cosa que, segons la seva opinió, és «molt positiu» per intentar salvar el pacte .

Rússia

Paral·lelament, Trump va insistir en el seu objectiu que Rússia torni al G7, una idea que va generar divisions en aquesta cimera del grup, tot i que va dubtar de la conveniència de convidar aquest país a la cita del 2020, que serà als Estats Units. «Crec que és millor tenir Rússia dins de la tenda de campanya que fora», va afirmar.

Macron va destacar per la seva part que a Biarritz hi ha hagut una llarga discussió sobre el conflicte entre Rússia i Ucraïna. El president francès, que es va reunir una setmana abans d'aquesta cita amb el president rus, Vladimir Putin, va destacar que no hi va haver avenços sobre el retorn de Rússia al grup, i si bé és potestat de l'Estat que exerceix la presidència temporal convidar altres països a la cimera, va explicar que el retorn a un G8 necessita unanimitat.

Els membres del G7 van acordar en la seva declaració final reunir les diferents parts del conflicte d'Ucraïna amb l'objectiu d'obtenir «resultats concrets».

Aquesta trobada tindrà lloc mitjançant l'anomenat «format Normandia», que inclou a França, Alemanya, Rússia i Ucraïna, segons resa la declaració final.

El president francès, Emmanuel Macron, va indicar en roda de premsa que aquesta trobada tindrà lloc el mes que ve i que es farà «a nivell de caps d'Estat».

«Gràcies als intercanvis de les últimes setmanes, crec que podem tenir avenços concrets en temes com els presoners, la línia del front o la transició política», va assenyalar Macron.

El president gal va reconèixer que la situació d'Ucraïna, que va motivar l'exclusió de Rússia del G7 després de l'annexió el 2014 de Crimea, encara és un dels principals obstacles perquè Moscou pugui tornar a integrar-se en aquest club.

En el transcurs de la cimera de Biarritz, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que, abans de tornar al format de G8 amb la reintegració de Rússia, seria convenient convidar Ucraïna a aquesta reunió.

Tot i això, Rússia no ha demanat ni es planteja tornar a formar part d'un G8, va assegurar ahir el ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, en una roda de premsa després de la seva reunió amb el seu homòleg angolès, Manuel Augusto. «Ni una sola vegada ens hem dirigit al G7 ni ens hem posat en contacte amb ells, ni tan sols el tenim en ment quan vam dissenyar els nostres plans de política exterior», va afirmar el cap de la diplomàcia russa.

Lavrov va recalcar que Rússia, com ha declarat sovint el president Vladímir Putin, no defuig el contacte amb països del G7.

Cimera a casa de Trump

En tot cas, el president nord-americà va anunciar la seva intenció que la cimera del G7 de l'any vinent se celebri en una propietat seva situada al costat de Miami. El lloc pensat per Trump és el complex de golf i vacances Doral Trump National Miami Golf Resort que, segons el president dels EUA, ofereix una localització ideal, tot destacant que està «a pocs minuts de l'aeroport» d'aquesta ciutat.