El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar ahir que el G7 ha aconseguit mobilitzar una ajuda immediata de 20 milions de dòlars (uns 17,9 milions d'euros) per a la lluita contra el foc a l'Amazònia.

Es tracta d'una primera etapa en el pla en col·laboració amb els països afectats perquè aquesta regió disposi dels mitjans necessaris «ara que els necessita més», va dir Macron, en una roda de premsa amb el seu homòleg xilè, Sebastián Piñera.

Així mateix, Macron va assegurar que França -que també és un país amazònic pel seu territori d'ultramar de la Guaiana- oferirà mitjans militars per a les tasques de control del foc a la regió.

«Oferirem [al Brasil] un suport financer d'uns 20 milions de dòlars (...). El proper mes construirem una iniciativa per a l'Amazones presentada oficialment a l'Assemblea General de l'ONU amb tots els països de la regió», va assegurar.

Per la seva banda, Piñera va assegurar que estava «molt content» per l'acord amb les democràcies més industrialitzades i amb els països amazònics per combatre els incendis i va recordar que ara és quan més es necessita el reforç de la cooperació a l'Amazònia.

La segona etapa, davant l'Assemblea General de l'ONU, tindrà la col·laboració de Xile per iniciar el procés de reforestació, «respectant la sobirania però cooperant per cuidar millor» la biodiversitat. El president xilè va destacar que caldran «brigades especialitzades» per combatre el foc a l'Amazònia.

Ajuda financera

Paral·lelament, la Comissió Europea va mostrar-se disposada a estudiar la possibilitat de concedir una ajuda financera al Govern brasiler liderat per Jair Bolsonaro per combatre els incendis de l'Amazones si ho sol·licita.

«Si es tracta de salvar l'Amazones i si aquesta assistència està prevista per salvar l'Amazones i els nostres boscos, evidentment la UE està a punt per estudiar aquesta petició i oferir el que pugui oferir», va afirmar la portaveu de l'Executiu comunitari, Mina Andreeva.

La portaveu va assenyalar, en tot cas, que la Comissió no és qui ha de jutjar si el Brasil necessita o no ajuda per combatre els focs, però va reiterar que està en contacte tant amb les autoritats brasileres com amb les bolivianes per «ajudar de qualsevol manera possible».

En aquest context, Brussel·les ha activat el sistema d'imatges per satèl·lit Copèrnic a petició d'un Estat membre i proporciona imatges de forma regular del Brasil i algunes regions de Perú, Bolívia i Paraguai afectades pels incendis.

A més, la Comissió Europea va fer seves les paraules pronunciades pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, aquest cap de setmana al G7 i va advertir Bolsonaro que és «difícil» imaginar una ratificació «harmoniosa» de l'acord de lliure comerç amb Mercosur per part de la UE «si el govern del Brasil permet la destrucció de l'Amazones».

Andreeva va subratllar que aquest tractat comercial «és una manera d'ancorar el Brasil» en l'Acord de París, perquè inclou el «compromís vinculant» d'implementar aquest pacte mediambiental.