El Govern va aprovar ahir el decret perquè els més de 45.000 infermers de Catalunya puguin acreditar-se per indicar i receptar alguns medicaments i productes sanitaris, els que no estan subjectes a prescripció mèdica.

Per aconseguir l'acreditació, d'acord amb decret estatal, caldrà complir dos requisits: tenir el títol de grau d'Infermeria o equivalent i acreditar un mínim d'un any d'experiència o haver superat un curs d'adaptació gratuït que està elaborant el departament de Salut amb el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya.

A més, es preveu un sistema d'acreditació extraordinari i més àgil per als que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya, i que serà coordinat pels mateixos centres assistencials.

L'acreditació podrà ser per a cures generals o per a especialitzades. Des del moment que l'obtinguin ja podran receptar medicaments no subjectes a prescripció mèdica. Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d'ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció d'un metge, la gran majoria dels quals no estan finançats.

Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers a Catalunya ho fan en el sistema públic de salut ?uns 30.000 aproximadament?, el decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per a aquests professionals durant els primers quatre mesos després de la seva entrada en vigor.

En concret, els que faci un any que treballen en un centre del sistema SISCAT no s'hauran de preocupar de tramitar la seva sol·licitud, ja que seran els mateixos centres els que faran els tràmits, amb el consentiment previ dels professionals.

D'aquesta manera, es preveu tenir-los tots acreditats abans d'acabar l'any.

El procés de tramitació anirà a càrrec de l'Oficina de Gestió Empresarial del departament d'Empresa i Coneixement, i culminarà amb una resolució final en un termini màxim de 6 mesos de la Direcció General de Professionals de la Salut del Departament de Salut.

En el cas dels infermers que treballin a centres del SISCAT, l'ordre de dispensació infermera dels medicaments i productes sanitaris s'incorporarà a la recepta electrònica, integrada en el pla de medicació del pacient. Per poder-la fer efectiva, el Servei Català de la Salut (CatSalut) completarà l'adequació de l'aplicació informàtica de la recepta electrònica en els propers mesos.