L'oposició va prendre ahir el control de l'agenda del Parlament britànic al Partit Conservador encapçalat pel ministre britànic Boris Johnson, després que un dels seus diputats hagi passat a les files dels liberals i l'hagi deixat sense majoria. La moció sobre el control de l'agenda ha guanyat per 328 vots a 301. D'aquesta manera, els opositors a un Brexit dur podran introduir al Parlament la discussió d'una llei que bloquegi la possibilitat de trencar amb la UE sense respectar els termes de l'acord entre les dues parts, opció que Johnson no descarta.

Probablement la llei entrarà avui al Parlament en el marc d'un debat d'urgència. En cas que tiri endavant -opció factible per la pèrdua de la majoria dels conservadors-, la norma obligarà el primer ministre a demanar a la UE una altra pròrroga al Brexit per evitar la sortida dura.

Philip Lee, diputat des del 2010, va anunciar el canvi de formació en estar en desacord amb la posició del Govern, que està «buscant de forma agressiva un Brexit perjudicial», va afirmar. Johnson comptava fins ara amb una majoria escassa d'un sol diputat, sumant els seus socis del Partit Democràtic Unionista d'Irlanda del Nord (DUP).

L'anunci de Lee es va produir en reobrir el Parlament les seves portes després del recés estiuenc, abans que alguns diputats intentessin prendre el control de l'agenda durant la nit per impulsar una llei que bloquegi la possibilitat d'un Brexit sense acord, quelcom que a l'hora de tancar aquesta edició no s'havia produït.

En tot cas, el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va acceptar que es celebrés un debat d'urgència sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, després que així ho sol·licitessin els diputats que volen bloquejar un possible Brexit sense acord. «Tenint en compte la decisió del Govern de suspendre el Parlament, s'ha fet urgent que els diputats debatem si acceptem un Brexit sense acord», va al·legar el conservador Oliver Letwin en presentar una sol·licitud avalada per una majoria de la Cambra. Johnson va assegurar ahir que no passarà per sobre d'una hipotètica llei en contra del Brexit sense acord.

Per altra banda, el 14 d'octubre apareix com la data més probable d'uns comicis generals anticipats al Regne Unit, després que el primer ministre deixés oberta la possibilitat d'un avançament electoral per la crisi del Brexit.