L'Iran anunciarà demà l'inici de la tercera fase de la reducció dels seus compromisos nuclears en el marc de l'acord nuclear del 2015, segons va afirmar a Moscou el ministre iranià d'Exteriors, Mohammad Javad Zarif. «Sempre hem deixat les portes obertes a la diplomàcia, però el tercer pas de resposta ja està preparat. Dimecres, el senyor president, Hassan Rouhani, ho anunciarà», va afegir.

El cap de la diplomàcia de l'Iran va assenyalar que, després de la comunicació del president, ell informarà l'alta representant de Política Exterior de la Unió Europea (UE), Federica Mogherini, i que «divendres es posarà en marxa».

Anteriorment, el president iranià va comunicar al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que Teheran reduirà més compromisos nuclears els propers dies si la UE no aconsegueix contrarestar les sancions nord-americanes. Segons un comunicat de la Presidència iraniana, Rouhani va insistir que aquest pas, previst per al 6 de setembre, és «reversible» i que l'Iran vol salvar el pacte.

A causa de les sancions imposades per Washington després de la seva retirada de l'acord nuclear amb Teheran, les autoritats iranianes van informar el maig que deixarien de complir alguns dels seus compromisos amb aquest pacte de forma gradual i, de fet, ja han superat els límits d'emmagatzematge d'urani i del seu nivell d'enriquiment. Aquesta és la seva forma de pressionar la UE perquè almenys garanteixi les vendes de petroli de l'Iran i certes relacions bancàries.