El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, aposta pel diàleg entre la Moncloa i la Generalitat "sempre dins la Constitució". Tot i això, rebutja el referèndum d'autodeterminació, perquè "no hi té cabuda" i provoca "l'esquerda" de la societat. Així ho ha desvetllat el propi líder del PSOE, que aquest dimarts al migdia ha presentat la seva proposta 'Programa comú progressista', en la qual aposta per procediments de col·laboració i coordinació entre l'Estat i les Comunitats Autònomes, com ara la Conferència de Presidents, les Conferències Sectorials i la "transformació" del Senat.

Sánchez insisteix a abordar el "conflicte de convivència a Catalunya" impulsant el diàleg entre catalans i també entre el govern espanyol i la Generalitat, "sempre dins la Constitució". El líder del PSOE afegeix, en aquest context, que un referèndum d'autodeterminació "no hi té cabuda", ja que el Tribunal Constitucional ja el va considerar "contrari" a la carta magna. A més, subratlla que "des d'una perspectiva política provoca l'esquerda de la societat".

El president espanyol en funcions proposa instruments i procediments de col·laboració i coordinació per millorar les relacions entre l'Estat i les Comunitats Autònomes (CCAA): la Conferència de Presidents, les Conferències Sectorials, els convenis de col·laboració de les CCAA de manera interna i amb l'Estat, i la "transformació" del Senat.

Així mateix, Sánchez vol impulsar la "clarificació del repartiment competencial", a més de promoure la participació de les CCAA en les actuacions i decisions de l'Estat, i de l'Estat en les actuacions autonòmiques quan siguin d'interès "general". El líder del PSOE també té l'objectiu d'aprovar un nou sistema de finançament de les CCAA. Per això vol desenvolupar la previsió de les regles i principis que han de regir-lo, amb la participació territorial.

Durant l'acte de presentació del 'Programa Comú Progressista' que els socialistes han fet públic per convèncer Unides Podem per a la investidura, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha defensat que l'Espanya constitucional "s'uneix i no divideix" i que cal abordar el "conflicte de convivència" que es viu a Catalunya amb el "diàleg entre catalans" i entre el govern espanyol i la Generalitat.

En aquest sentit, Sánchez ha dit que cal "diàleg, no unilateralisme, trobada i no ruptura". "Estatut d'autonomia i no un referèndum d'autodeterminació que trenca les bases de convivència i situa la societat en un carreró sense sortida", ha argumentat.