El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, aposta pel diàleg entre la Moncloa i la Generalitat de Catalunya «sempre dins la Constitució». Tot i això, rebutja el referèndum d'autodeterminació, perquè «no hi té cabuda» i provoca «l'esquerda» de la societat.

El líder del PSOE va explicar ahir la seva proposta «Programa comú progressista». Sánchez aposta per procediments de col·laboració i coordinació entre l'Estat i les comunitats autònomes.

Sánchez insisteix a abordar el «conflicte de convivència a Catalunya» impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern espanyol i la Generalitat, «sempre dins la Constitució». El líder del PSOE afegeix, en aquest context, que un referèndum d'autodeterminació «no hi té cabuda», ja que el Tribunal Constitucional ja el va considerar «contrari» a la carta magna. A més, subratlla que «des d'una perspectiva política provoca l'esquerda de la societat».

El president espanyol en funcions proposa instruments i procediments de col·laboració i coordinació per millorar les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes: la Conferència de Presidents, les conferències sectorials, els convenis de col·laboració de les comunitats autònomes de manera interna i amb l'Estat, i la «transformació» del Senat.

Així mateix, Sánchez vol impulsar la «clarificació del repartiment competencial», a més de promoure la participació de les comunitats autònomes en les actuacions i decisions de l'Estat, i de l'Estat en les actuacions autonòmiques quan siguin d'interès «general».

El líder del PSOE també té l'objectiu d'aprovar un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes. Per això vol desenvolupar la previsió de les regles i principis que han de regir-lo, amb la participació territorial.

Durant l'acte de presentació del «Programa Comú Progressista» que els socialistes van fer públic per convèncer Unides Podem per a la investidura, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va defensar que l'Espanya constitucional «s'uneix i no divideix». Sánchez va dir que cal «diàleg, no unilateralisme, trobada i no ruptura». «Estatut d'autonomia i no un referèndum d'autodeterminació que trenca les bases de convivència i situa la societat en un carreró sense sortida», va argumentar.

Aquest «no» exprés al referèndum no apareixia en el programa amb el qual el PSOE es va presentar a les eleccions, encara que sí van deixar clar el 28 d'abril que «ni des del dret d'autodeterminació ni des d'un estat d'excepció territorial amb caràcter permanent a través de l'article 155 CE pot construir-se el futur». En el document que van presentar ahir, van suprimir l'esment a l'article 155 i en van rebutjar l'aplicació de manera permanent a Catalunya.