El president de la Xina, Xi Jinping, va advertir ahir que el gegant asiàtic s'està endinsant en un període de «riscos concentrats», en al·lusió a les turbulències econòmiques, polítiques i diplomàtiques, i va indicar que el país ha d'estar en les condicions adequades per superar-los. Xina es prepara per celebrar el proper 1 d'octubre el 70è aniversari del naixement del Partit Comunista Xinès (PCX). Xi pretén que sigui un esdeveniment impecable però arribarà enmig de la guerra comercial amb els Estats Units i les protestes pro democràcia a Hong Kong.

En un discurs pronunciat a l'Escola Central del PCX, on es formen les estrelles ascendents del partit, Xi va subratllar que hi ha d'haver una «lluita decidida» contra tots aquests desafiaments per «aconseguir la victòria».

«En el present i en el futur, el desenvolupament de la Xina ha entrat en un període en què els riscos i desafiaments continuen augmentant o s'estan concentrant. Les lluites a encarar no seran menors (...) Seran cada vegada més complexes», va augurar el president xinès. Així, Xi va instar els membres del PCX a tenir clar quines són les amenaces i com neutralitzar-les. «Les persones en llocs de lideratge han de ser guer-rers que s'atreveixin a lluitar i siguin bons lluitant», va sostenir.

«Cooperació limitada»

D'altra banda, el vicecomissionat de la Comissió Nacional de Control de Narcòtics de la Xina, Liu Yuejin, va assegurar ahir que Pequín només pot mantenir una «cooperació limitada» amb els Estats Units a l'hora de prendre mesures per frenar el tràfic de fentanil. Liu va afirmar que «hi ha una bona relació de cooperació amb els Estats Units des de fa anys per abordar aquest assumpte». No obstant això, va afirmar que «la cooperació per investigar i perseguir els casos de tràfic relacionats amb el fentanil és extremadament limitada».

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha acusat Xi de fracassar a l'hora d'aturar les exportacions de fentanil, un medicament de la família dels opiacis, a territori nord-americà.