La Junta d'Andalusia inclourà una línia de subvencions per a activitats i programes destinats a «evitar un abandonament gradual de les arrels culturals» entre els descendents d'andalusos «a l'exterior afectats per processos d'immersió lingüística».

A mitjans de juny, el PP, Cs i Vox ja van pactar destinar 100.000 euros dels pressupostos del 2019 i el 2020 a aquest objectiu. De fet, aquest era un dels 34 acords que el govern andalús va pactar amb Vox per poder donar llum verda als comptes públics els dos pròxims exercicis. Dimarts, el govern andalús va acordar iniciar les actuacions per modificar durant aquest any les bases reguladores de subvencions a comunitats andaluses a l'exterior per incloure aquesta línia d'ajuts.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló va defensar ahir que qualsevol govern «és lliure de fer el que vulgui amb els seus pressupostos» però va posar en dubte que aquest tema sigui una prioritat per als ciutadans andalusos. «La ciutadania ha de jutjar», va afegir Bargalló, que també va recalcar que la mesura està impulsada per les forces polítiques que acusen l'escola catalana «d'adoctrinament».