Una majoria de la Cambra dels Comuns va donar suport ahir a la llei que obligaria el Govern de Boris Johnson a evitar una sortida sense acord de la UE, amb una majoria fins i tot més àmplia que la votació celebrada dimarts a la nit i que va deixar l'agenda parlamentària en mans dels qui s'oposen a un Brexit desordenat.

Un total de 329 diputats van donar suport en primera lectura a aquesta llei, davant els 300 que van alinear-se amb Johnson. El text passa ara a la fase de comissió, en la qual els diputats podran debatre en detalls i plantejar possibles esmenes, dins d'un procés accelerat per la falta de temps parlamentari, segons la BBC.

La llei, que té el suport de l'oposició i de més d'una vintena de tories rebels, obligaria Boris Johnson a sol·licitar una pròrroga del Brexit a la Unió Europea si abans del 19 d'octubre no aconsegueix la ratificació d'algun acord o un permís exprés del Parlament per treure el Regne Unit del bloc sense cap pacte.

Johnson va contraatacar plantejant la convocatòria d'eleccions anticipades. El cap de Govern va proposar celebrar comicis parlamentaris el 15 d'octubre. Els principals partits de l'oposició, amb laboristes i liberaldemòcrates al capdavant, no s'oposen a priori a aquesta convocatòria, tot i que van afirmar que només accediran a treure les urnes si abans hi ha garanties legals que descartin un Brexit dur. Anit, però, la Cambra dels Comuns va rebutjar la moció del Govern per sol·licitar eleccions.

Suport de Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar ahir que el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, «sap com guanyar», poc després que el Govern britànic experimentés la seva segona derrota parlamentària en menys de 24 hores per les discrepàncies entorn al procés de sortida de la Unió Europea.

«És un amic i està lluitant, no en tinc cap mena de dubte», va dir Trump als periodistes al Despatx Oval, durant una reunió centrada en l'evolució de l'huracà Dorian. «Boris sap com guanyar», va afegir el mandatari, que no considera necessari «preocupar-se» pel seu aliat.

Donald Trump, defensor del Brexit, s'ha desfet en elogis en els últims mesos a Boris Johnson, de qui va preveure que seria «un gran primer ministre». La setmana passada, el president nord-americà ja va qüestionar al seu compte de Twitter la viabilitat d'una possible censura contra el primer ministre britànic.