El nou Govern de coalició d'Itàlia, compost pel Moviment 5 estrelles (M5S) i el Partit Democràtic (PD), prendrà possessió avui, amb Giuseppe Conte, de l'M5S, com a primer ministre i el líder de la formació antisistema, Luigi di Maio, com a ministre d'Afers Exteriors.

Conte va reunir-se ahir amb el president italià, Sergio Mattarella, al Quirinale per comunicar-li que, tal com li havia encarregat, està en disposició de formar Govern.

El nou Gabinet de Conte, que repetirà com a primer ministre, tindrà nou membres del PD i onze de l'M5S. Luigi di Maio, líder del M5S que en l'anterior Executiu va exercir de viceprimer ministre i ministre de Treball, assumirà ara la cartera d'Exteriors, mentre que Economia o Defensa aniran a parar al PD.

El ministeri d'Interior, fins ara en mans del líder de la Lliga, Matteo Salvini, recaurà en Luciana Lamorgese, exalcaldessa de Milà amb una gran experiència en la funció pública, per la qual cosa és vista com una tecnòcrata, segons informa la premsa italiana .

La composició del nou Govern va negociar-se en una reunió de gairebé tres hores al Palau de Chigi entre Conte i els líders de PD, M5S i Leu, un partit menor de l'esquerra italiana. La presa de possessió serà avui a les 10 del matí al Quirinale.

Un dia abans, els dos partits principals van pactar un programa de Govern de 16 punts que inclou un pressupost expansionista, l'anomenada «taxa Google», un salari mínim i augmentar la despesa en educació, investigació i benestar.

L'aliança entre el PD i el M5S, en d'altres temps rivals, ha permès evitar les eleccions anticipades a què hauria obligat el buit de poder generat per la ruptura de l'anterior coalició de Govern entre el M5S i la Lliga.