El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de ter-ritori i sostenibilitat, Damià Calvet, van reivindicar ahir Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) com a «estructura d'estat» d'excel·lència i com a «exportador» de Catalunya al món.

Tots dos membres del govern van participar en la celebració del 40è aniversari de FGC i van destacar l'«obsessió per créixer, oferir nous serveis i internacionalitzar» de l'empresa. «Tant de bo altres empreses de ferrocarrils la tinguessin», va afegir el conseller.

La data de celebració de l'esdeveniment coincideix amb el 40è aniversari de la signatura del decret de creació de FGC pel llavors president de la Generalitat, Josep Tarradellas. Torra va elogiar l'«ambició del govern de Tarradellas per aprofitar les llacunes, com aquesta xarxa de ferrocarrils que l'estat volia tancar» i va destacar «la voluntat de no prendre res per fet, de lluites fins a l'últim moment» com un dels valors de i l'empresa. El president, que va dir que la seva vida «ha passat en un FGC», va destacar la gestió «extraordinària» del servei i va assegurar que sense aquests «milers de ciutadans no serien capaços de fer les seves vides normalment».

Per la seva banda, Calvet va destacar la dimensió social del transport públic i va assegurar que FGC «és una estructura d'estat en tota regla», en la qual el Govern «confia». El conseller va citar alguns dels «encàrrecs» del Govern a FGC, com el transbordador que enllaçarà el centre de Barcelona amb l'aeroport o la L8 que enllaçarà plaça Espanya amb l'estació de Gràcia. Per la seva banda, el president de FGC, Ricard Font, va destacar el compromís de la companyia amb la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l'aire i va dir que aquest any l'energia consumida serà verda el 100%, el 2020 el 25% serà energia solar i el 2021 serà el 50%.