El president d'ERC, Oriol Junqueras, en presó preventiva i a l'espera de la sentència del procés, ha afirmat que "seria bo un govern de concentració" a Catalunya, amb totes les forces partidàries del dret d'autodeterminació, per respondre al Tribunal Suprem, i no tem uns nous comicis.

En una entrevista per escrit a SER Catalunya, Junqueras s'ha alineat amb altres veus rellevants de la seva formació, com Pere Aragonès, Joan Tardà o Roger Torrent, que han posat sobre la taula la possibilitat de configurar un govern de concentració que inclogui els comuns i la CUP, al costat de JxCat i ERC.

"En les circumstàncies actuals, seria bo que el govern de Catalunya representi tant com sigui possible al 80% de la societat catalana que està en contra de la repressió i a favor d'una solució negociada i que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur amb el vot", ha assenyalat.

Segons Junqueras, "també seria bo aprovar els pressupostos amb una majoria parlamentària el més àmplia possible. I, en qualsevol cas, estic segur que cap demòcrata hauria de tenir por del vot dels ciutadans expressat en unes eleccions".

D'una altra banda, ha negat discrepàncies amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, fugida a Suïssa: "ERC parla amb una sola veu. Marta Rovira, jo i tota la gent d'ERC sempre hem defensat i defensarem el diàleg, conjuntament amb l'exercici de tots els drets democràtics, d'expressió, de reunió, de manifestació, de vot...", ha recalcat.

Junqueras ha assegurat que la "disposició a dialogar" d'ERC és "una prova més" de la seva "actitud democràtica", si bé la "confrontació per part de l'Estat existeix perquè es nega a parlar i a seure a una taula de diàleg". "Però nosaltres sempre estarem allà", ja que de fet aquest diàleg també és "amb el conjunt de la societat catalana i de la comunitat internacional", ha subratllat.