La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va respondre ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, que la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre els polítics acusats d'organitzar i dirigir el 'procés' «ha de ser acatada i la compliran».

Torra va avisar dijous en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press que si aquesta sentència no absol els polítics provocarà la «desobediència civil» i una reacció de les institucions catalanes, en la qual va assegurar que es treballa des de fa mesos. I va apuntar com un fet al seu judici «important» que la Xina ha acabat cedint davant les mobilitzacions socials a Hong Kong contra un decret d'extradició, que finalment ha estat retirat.

Celaá va ser preguntada sobre aquest tema a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. «De moment només tenim paraules de Torra», va apuntar la ministra portaveu, que va afegir que les declaracions de Torra mostren que no hi ha canvis en la seva posició: «Segueix amb el seu discurs». Celaá va assegurar que s'espera la sentència per a la primera quinzena d'octubre i que ha de ser respectada per totes les forces polítiques «i, òbviament, com no, pels líders de les respectives comunitats autònomes». «Ha de ser acatada i la compliran», va concloure.

Torra va explicar que les forces independentistes porten mesos treballant en la forma de reaccionar a una sentència condemnatòria. Hi haurà una resposta institucional, va dir, però va donar per descomptat que hi haurà també una resposta «popular», perquè la societat catalana ha seguit el judici al TS «de manera profunda i sentida».

D'altra banda, el Consell per la República va criticar ahir la «repressió i les violacions de drets humans» que s'estan produint a Hong Kong per part de l'Estat xinès, i demana solucionar aquest conflicte de manera dialogada i pacífica. En un comunicat, l'organització sosté que la situació a Hong Kong «no pot deixar indiferent cap persona que defensi la democràcia i els drets humans», i destaca que el conflicte té el seu origen en la defensa popular de la sobirania i el dret a la diferència.