La Cambra dels Lords del Regne Unit va aprovar ahir la llei que obligaria el primer ministre, Boris Johnson, a sol·licitar una pròrroga del Brexit a la Unió Europea si no aconsegueix ratificar un acord o un permís exprés del Parlament per una sortida desordenada del bloc comunitari.

La llei, que ja va rebre aquest dimecres el vistiplau de la Cambra dels Comuns, reclama al Govern que sol·liciti un ajornament de la sortida fins al 31 de gener per evitar un Brexit sense acord. Està previst que la reina Elisabet II promulgui el text dilluns vinent.

Johnson, no obstant això, va assegurar dijous que preferiria «estar mort en una cuneta» a demanar una tercera pròrroga. Durant la campanya per arribar a Downing Street, va advertir que volia treure el Regne Unit de la UE el 31 d'octubre amb o sense acord.

El primer ministre aposta per convocar eleccions anticipades i, per això, dilluns vinent promourà una nova votació al Parlament. L'oposició ja ha advertit que tornarà a rebutjar aquesta iniciativa per por que Johnson pugui utilitzar-la per arribar el 31 d'octubre sense cap acord.

Escòcia

D'altra banda, Johnson va assegurar ahir que «s'esforçarà a fons» per evitar la independència d'Escòcia. «Quin problema solucionaria?», va preguntar-se Johnson en un article publicat al diari The Daily Telegraph.

En el text, Johnson apunta que és «difícil d'entendre que algú vulgui separar un país amb èxit» i «posar una frontera internacional a l'illa». «M'esforçaré a fons per reforçar i preservar tot allò que valorem i estimem, i resistiré insistentment davant aquells que ens ho volen treure», afirma el primer ministre britànic, que ahir va fer una visita a Escòcia.

Davant el creixement del suport a la independència arran del Brexit i la voluntat del Govern escocès de convocar un segon referèndum durant la segona meitat del 2020, Johson insisteix en l'article que després de la sortida del Regne Unit els escocesos rebran més suport econòmic per part de Londres, després que puguin «restaurar» la seva «llibertat», cosa que considera un dels «grans valors» del Brexit.

«Donaré suport als grangers d'Escòcia», diu Boris Johnson, que els promet destinar 51,4 milions de lliures més els pròxims dos anys.