L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va demanar ahir a l'independentisme que es mobilitzi i «reprengui la iniciativa» i va descartar un avançament electoral a Catalunya perquè «debilitaria les institucions».

Puigdemont va presidir a Brussel·les, al costat del president català, Quim Torra, una reunió amb diputats, senadors i consellers de JxCat per preparar el nou curs polític, per al qual no desitgen eleccions anticipades, opció que ERC no descarta com a resposta a la sentència del procés. «Cal reprendre la iniciativa social, la mobilització» però també la «resposta política», va dir Puigdemont en roda de premsa a Brussel·les acompanyat de Torra i altres càr-recs electes de JxCat.

La cita va servir per passar revista al calendari polític dels propers mesos, que inclou la sentència contra els encausats del procés i el judici per desobediència al president Torra. Segons Puigdemont, a JxCat hi ha «unanimitat i consens màxim» en què el moment «demana govern, estabilitat i fortalesa en les institucions», la qual cosa «no és compatible amb les presses electorals». Es distanciava així de les veus que des d'ERC han obert la porta a eleccions autonòmiques anticipades i a un executiu autonòmic en el qual també hi siguin els comuns.

«Les institucions s'han de reforçar, i les eleccions clarament les debilitarien», per la qual cosa, en un cicle que vindrà presidit per una «condemna al Govern i al Parlament de Catalunya», tots dos «han de respondre forts», va recalcar Puigdemont.

També hi ha hagut «consens» en què la sentència del judici del procés suposarà el «fi d'un cicle» marcat per la «repressió» i la necessitat de reprendre la «iniciativa independentista», va explicar. «La sentència marcarà el final (...) d'una era presidida per la repressió en la qual dos anys després l'Estat espanyol ha estat incapaç de posar sobre la taula res més que repressió i amenaça i ens ha obligat a defensar-nos», va indicar. Ara, segons Puigdemont, l'independentisme no només ha de «defensar-se i actuar en defensa pròpia sinó també reprendre la iniciativa social i política».

Puigdemont va assenyalar que, en contra del que afirma el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, «no hi ha cap fractura a Catalunya, ni hi ha falta de convivència», sinó «unanimitat» entre els ciutadans a favor d'«un país millor». Va insistir així mateix en què, lluny de ser minoritari, l'independentisme té capacitat per respondre als reptes existents i la seva resposta no ha de ser «d'un moment, sinó sostinguda en el temps».

De la seva banda, Torra va cridar a la mobilització «massiva» dels catalans aquest 11 de setembre amb motiu de la Diada. «La resposta a les sentències comença ja l'11 de setembre», va dir Torra.

Sobre el judici que afrontarà els dies 25 i 26 de setembre per desobediència en no retirar a temps la simbologia independentista en edificis públics en campanya electoral, Torra va dir que té «total tranquil·litat i confiança d'haver fet el que havia de fer» i es va declarar «perplex per la celeritat en què la Justícia espanyola actua segons el cas». Això no obstant, no tem quedar inhabilitat després d'aquest procés, en el qual la Fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació, amb la qual no podria seguir al capdavant del Govern si fos condemnat.

Torra va descartar demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que modifiqui la data del debat de política general al Parlament, perquè no coincideixi amb el seu judici. També va comentar que la possibilitat de «restituir» Puigdemont amb una hipotètica investidura a distància segueix viva.