La conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia va declarar ahir una nova alerta sanitària per listeriosi i per carn entatxonada, en aquest cas sobre la marca Sabores de Paterna, que té la seu a Paterna de Rivera (Cadis).

El conseller de Salut i Famílies andalús, Jesús Aguirre, va detallar ahir en roda de premsa que l'alerta, d'àmbit estatal, es declara com a conseqüència de les anàlisis que inspectors de la Junta d'Andalusia han fet a la carn entatxonada d'aquesta fàbrica. «Aquest mateix matí hem rebut la comunicació del laboratori, que confirma el positiu per listeriosi en un lot de carn», va afegir. La Junta d'Andalusia va decretar «el cessament de la producció de l'empresa, s'han immobilitzat tots els productes i s'ha ordenat la retirada del mercat de la carn», va precisar el conseller.

La gestació de l'alerta va començar el 30 d'agost passat , quan la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid va comunicar a la Junta d'Andalusia que havia atès un nen de 14 anys a l'hospital de Móstoles amb sospita de listeriosi.

El nen havia consumit el 19 d'agost del 2019 un entrepà de carn entatxonada de la marca Sabores de Paterna a la província de Cadis. Quatre familiars havien consumit el producte, però no presentaven cap símptoma. Finalment, el nen va donar negatiu en listeriosi i cap dels familiars que va consumir el producte va resultar malalt, segons ha detallat el mateix conseller.

Després de l'avís de la Comunitat de Madrid, la Junta va enviar inspectors al supermercat d'on havia sortit l'entrepà i a la fàbrica. Es van prendre mostres de diversos lots que es van enviar a analitzar. Les del supermercat van resultar negatives, però les de la fàbrica han donat positiu per listeriosi. Així, la Junta d'Andalusia va ordenar la retirada del mercat del producte d'aquesta marca, que s'havia distribuït a Cadis, Huelva, Màlaga i Madrid.

Ara, la conselleria de Salut i Famílies andalusa investiga si hi pot haver algun tipus de connexió entre les dues marques de carn entatxonada on s'han detectat infeccions per listeriosi, l'esmentada Sabores de Paterna i La Mechá, la primera on es va trobar un brot d'aquest bacteri.

D'altra banda, la conselleria va informar que ahir va notificar-se un nou cas confirmat d'infecció per listeriosi a la província de Sevilla, amb data de consum prèvia a la declaració de l'alerta del 15 d'agost. El número total de casos confirmats d'infecció a Andalusia és ara de 207.