El conseller d'Interior, Miquel Buch, va opinar sobre la manca de mossos d'esquadra a Catalunya i va assenyalar el Govern espanyol com el màxim responsable. «No puc contractar més mossos perquè l'Estat em deu diners que s'ha compromès a pagar-me. L'última xifra s'acostava entre 600 i 800 milions d'euros», va calcular Buch en una entrevista ahir al diari El Periódico.

En paral·lel, el conseller d'Interior no va voler entrar en el cos a cos amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que el va acusar «d'abandonar» Barcelona. «La societat aspira a solucions i no a retrets entre responsables polítics», va manifestar Buch. «Nosaltres posem més mossos quan tenim més mossos. No els vam posar abans perquè no en teníem més. Ni per a Barcelona ni per a Sant Jaume de Frontanyà», va recalcar Buch, que també es va mostrar contrari a abandonar de motu proprio el dispositiu Toga: «Ens faríem un flac favor si el departament renunciés a una de les seves competències, com és la seguretat ciutadana». «En el cas del Toga hi ha una ordre judicial. I la policia compleix els mandats judicials», va voler deixar clar el conseller d'Interior, que no veu amb bons ulls delegar la vigilància de les seus judicials a seguretat privada o a un altre cos policial.

Buch tampoc va voler revifar en l'entrevista la polèmica sobre l'actuació de l'Estat espanyol en els atemptats del 17-A. «No em cor-respon parlar. Un jutge dictarà un veredicte i després tots podrem emetre la nostra anàlisi», va sentenciar el conseller d'Interior.

Sobre la creació de la nova Àrea de Seguretat Institucional, Buch va negar que estigui muntada «per fer d'escortes del president Puigdemont. I defenso que, segons la llei catalana, Puigdemont té dret a rebre protecció. Però Bor-rell ho impedeix», va recriminar.