Diputats opositors britànics i tories rebels estan preparant una acció legal per afrontar un eventual escenari en el qual el primer ministre britànic, Boris Johnson, es negui a sol·licitar a la Unió Europea un ajornament de la data d'entrada en vigor del Brexit, segons va informar la BBC.

La llei que obliga a Johnson a sol·licitar a la Unió Europea una pròrroga en cas que no aconsegueixi aprovar l'acord sobre el Brexit ha estat ja aprovada pel Parlament i està en espera de la ratificació amb la signatura de la reina Isabel II demà, dilluns.

No obstant això, entre les files opositores temen que el premier faci cas omís de la norma i no sol·liciti un ajornament del Brexit abans del 31 d'octubre, la qual cosa portaria a la sortida del país del bloc comunitari sense un acord previ amb Brussel·les.

Tenint en compte que Johnson va dir aquesta setmana que preferiria «estar mort en un marge» abans que sol·licitar una pròrroga a la Unió Europea, els diputats opositors i els tories que aquesta setmana s'han saltat la disciplina de vot i han donat suport a bloquejar un Brexit sense acord han muntat un equip legal i estan disposats a acudir als tribunals per obligar el cap del Govern britànic a sol·licitar l'ajornament.

La llei que impedeix el Brexit sense acord, que va completar el divendres la seva tramitació amb l'aprovació en la Cambra dels Lords, estableix que el primer ministre haurà de sol·licitar a la Unió Europea un ajornament del Brexit fins al gener si el 19 d'octubre el Parlament no ha aprovat un acord per a la sortida del bloc comunitari.

Encara que el Govern va dir que complirà la norma, Johnson va assenyalar que la norma l'obliga «en teoria» a escriure a Brussel·les per sol·licitar la pròrroga.

El diari The Telegraph va informar que el primer ministre va dir que demanar un altre ajornament del Brexit és una cosa que ell «mai» farà, fet que va portar alguns ministres a pensar que podria estar pensant de buscar alguna escletxa legal per no complir la llei.

Segons la BBC, Johnson podria arribar a plantejar-se dimitir per demanar a la reina que nomeni primer ministre al líder laborista Jeremy Corbyn, que seria l'encarregat de sol·licitar l'ajornament del Brexit perquè després el Partit Conservador presentés una moció de censura que porti a la convocatòria anticipada d'eleccions.

Existeix un altre possible escenari, en el qual Boris Johnson aprovaria una norma consistent en la convocatòria d'eleccions sense haver de complir la Llei de Termini Fix.