El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, considera que, en la recerca d'una sortida al conflicte català, «qui pensi que es trobarà una solució sense el PSC, s'equivoca», atès el poder institucional i la implantació territorial del partit socialista.

Cuixart, en una entrevista publicada ahir al diari Ara, va indicar que a Òmnium treballen «per facilitar grans consensos de país» i aglutinar tots els sectors socials.

«Hem d'entendre que tot això va més enllà dels partits i entitats sobiranistes -afegeix el dirigent independentista-. Estic segur que serem capaços d'implicar les entitats del tercer sector, sindicats, patronals, col·legis professionals, i també els comuns». «Nosaltres considerem el PSC entre els actors per a la construcció nacional», va continuar.

Segons el seu parer, el president en funcions del Govern central, Pedro Sánchez, «no només té por del diàleg, sinó al simple fet d'escoltar». «La marginació, per part del govern espanyol de torn, de la voluntat del 80 per cent de la societat catalana és permanent, però no veig una altra manera de revertir la situació que no sigui ser més i sobretot ser més determinants», va indicar.

Cuixart va puntualitzar, això no obstant, «que cal ser conscients que el moment de diàleg i negociació entre les parts no sempre arriba quan una de les parts vol, sinó quan les dues parts reconeixen que no tenen cap altra alternativa que els sigui més favorable».

Davant la divisió entre organitzacions i partits independentistes amb la qual s'arriba a la Diada del pròxim 11 de setembre, Cuixart va dir que aquesta jornada «serà, de nou, una demostració de perseverança», i que «seria una mala notícia que la gent deixés de lluitar». «Si això passés, la presó no tindria sentit», va avançar.

El president d'Òmnium va argumentar que «la desorientació per la repressió és molt gran». «El 2017 se'ns deia que no renunciaríem a res i ara no se'ns concreta què farem», lamentava Cuixart, qui va apuntar que «ningú té una proposta màgica i, si la té, no l'ha dit en els dos últims anys».

També va reiterar que l'única sentència «acceptable» després del judici del procés «és l'absolució» i, davant la proposta de convocar eleccions com a resposta a la resolució judicial, va sostenir que «la resposta ha de ser consensuada entre totes les parts». «No entendríem que no es posessin d'acord», va assegurar.