El president del PDeCAT, David Bonvehí, va assegurar ahir que el partit «políticament mai no podrà acatar una sentència que no sigui absolutòria» sobre el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 «per molt que ho digui el cap d'Estat».

En una roda de premsa després de la reunió del Comitè Nacional de la formació, Bonvehí va subratllar que el PDeCAT «és un partit i fa política», i que espera «una resposta unitària de tot l'independentisme» si els impulsors de l'1-O són condemnats.

No obstant això, va diferenciar aquesta reacció de la que emprenguin els afectats. Preguntat per si una nova aturada de país és la fórmula per escenificar el rebuig a aquesta sentència, va advertir que caldria acordar-la amb sindicats i patronals.

Tot plegat ho va dir després que la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, apel·lés durant l'obertura del curs judicial a acatar la sentència que surti del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Bonvehí va insistir que el PDeCAT s'ha dedicat a «defensar unes idees i aplicar uns mandats del Parlament», per la qual cosa no podrà acceptar una condemna.

També sobre l'1-O, va reconèixer que aquella jornada és motiu de debat en el si de l'independentisme per la seva validesa. Després que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, demanés un altre «moment referendari», Bonvehí va considerar vigent el resultat de l'1-O. «Va ser una manifestació política i una votació que s'ha de tenir en compte políticament», si bé va reconèixer que el resultat no es va implementar.