El Govern preveu derogar al novembre el decret del 2009, aprovat en l'etapa del tripartit, que frena la reactivació a Catalunya d'energies renovables com l'eòlica i la fotovoltaica. El director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, va avançar que, una vegada completat el tràmit d'exposició pública, el Govern hauria d'aprovar al novembre, o fins i tot abans, l'anul·lació d'aquest decret, que ha de ser convalidada posteriorment pel Parlament.

La derogació d'aquest decret, que regula els procediments administratius aplicables a Catalunya en la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques, és una demanda d'organitzacions empresarials de renovables com EòlicCat, la patronal eòlica catalana, que denuncia que Catalunya viu una aturada eòlica des de l'any 2013.

La consellera d'Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, ja va avançar a l'abril la intenció del Govern d'eliminar l'esmentada normativa, però Palacín va comentar que, al voltant del mes de novembre, s'aprovarà «un decret llei derogatori», que és la fórmula «més ràpida» que el Govern ha trobat per deixar sense efecte la normativa en vigor des de 2009. Segons l'opinió de Palacín, ara «pràcticament està suspès de facto poder fer cap parc eòlic o fotovoltaic a Catalunya».

I és que, en el cas de l'eòlica, per implantar un parc nou es requeriria un nou concurs, i en el de la fotovoltaica els interessats haurien d'ajustar-se als requisits actuals, que limitaven les instal·lacions fotovoltaiques a 6 hectàrees, en el cas de parcs contigus a polígons industrials, i a 3 hectàrees, en cas de tractar-se de terrenys agraris, va afegir. Catalunya té actualment un total de 1.286 MW de potència eòlica instal·lada, i del concurs eòlic adjudicat el 2010 només queda viva la zona adjudicada a Gas Natural -ara anomenada Naturgy- i a Alstom Wind -ara integrada a General Electric-, que suma 90 megawatts.

Amb la derogació del decret de 2009, Palacín considera que s'hauria d'aconseguir que Catalunya augmentés la seva potència instal·lada «en 300 o 400 megawatts a l'any», si bé va recordar que queden vius projectes eòlics anteriors que sumen uns altres 300 megawatts, a més d'aquests 90 MW de l'adjudicació de 2010.

Sobre la fotovoltaica, Catalunya compta amb uns 300 MW instal·lats, i Palacín creu que podria créixer a un ritme més gran, «uns 400 o 500 MW a l'any», ja que és més senzill instal·lar plaques fotovoltaiques.