Les forces independentistes van redoblar ahir les seves crides a participar en els actes reivindicatius de la Diada com a preludi de les mobilitzacions que es preveuen com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el procés.

A falta de dos dies per una de les dates clau al calendari del sobiranisme, JxCat i ERC reaccionaven davant la sensació que aquest any hi pot haver menys mobilització al carrer donada la incertesa al voltant de la sentència i les discrepàncies públiques entre els dos socis del Govern sobre l'estratègia a seguir a partir d'ara.

Fins a aquest diumenge, l'ANC, organitzadora una vegada més de la manifestació independentista del dia 11 a la tarda a Barcelona, comptabilitzava 300.000 inscrits en la mobilització d'aquest any, amb 1.000 autocars noliejats i 240.000 samarretes venudes, encara per sota dels 460.000 registrats en la manifestació del 2018. En el cas de Manresa, les últimes dades fetes públiques apunten que s'hi traslladaran entre 10 i 12 autobusos, pràcticament la meitat que el 2018. Pel que fa al Bages, seran 45, per 60 de l'any passat.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va apel·lar ahir, en declaracions a Ràdio 4, els catalans a participar massivament en els actes convocats amb motiu de la Diada, especialment en la manifestació organitzada per l'ANC a Barcelona. «Aquesta Diada és segurament el primer gran acte de resposta a les sentències», va destacar Pujol, segons el qual «el món ens observa» i, per tant, cal «saber aprofitar-ho».

De la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també va fer una crida a la mobilització perquè la Diada sigui un «exercici de força col·lectiva» i una «nova demostració de força» del moviment independentista, com a «avançament» a la sentència. «És el primer gran acord de l'independentisme» abans de la sentència, va dir Vilalta, en un moment en què els diferents actors sobiranistes intenten consensuar una resposta al Suprem.

Per la seva banda, els comuns no aniran a la manifestació perquè consideren que no és «inclusiva». La líder de CatECP, Jéssica Albiach, va explicar que si algun membre de l'espai hi va, ho farà a títol individual, però considera que la mobilització va dirigida «al 48%». En canvi, sí que assistiran a la concentració d'Òmnium Cultural, el mateix 11 de setembre al migdia. D'altra banda, Albiach va fer una crida perquè la Diada serveixi per «recuperar consensos» i «posar fi a l'excepcionalitat que impedeix trobar solucions pactades i dialogades». En aquest sentit, es va adreçar a JxCat i ERC perquè no confonguin la sentència amb «propostes de partit».