L'expresident del Govern José Montilla va fer una crida ahir a «fer un esforç superior per evitar la devaluació» de la Diada. En una carta publicada ahir al seu web, Montilla adverteix que «com més es converteixi en l'expressió política d'una part del país, menys assolirà el seu caràcter de festa nacional». També va adreçar-se a l'independentisme per recordar que caldrà «acatar» la sentència del Tribunal Suprem «amb respecte», tot i que es pot «respondre amb crítiques i mostres de desacord» i amb «els recursos legals que puguin correspondre».

L'expresident també va apuntar que cal «amb urgència» un «Govern efectiu, amb un pressupost», i recorda que el país ha demostrat «sovint» la capacitat de «pacte interior». Per tot plegat, apel·la a un «nou espai de consens nacional». Montilla va fer una crida perquè després del veredicte del Tribunal Suprem es torni al «diàleg, a la negociació i al pacte».

Tot i això, admet que la negociació és ara «més difícil» perquè «la desconfiança, el recel i el patiment generat pesen». Montilla demana «actes de coratge», com que l'independentisme reconegui «el fracàs de la via escollida per defensar un projecte polític» i entendre que «el procés ha expressat un malestar basat en l'existència de problemes reals a l'autogovern». «Sense aquests actes de coratge no ens en sortirem», va augurar.

L'expresident també clama perquè els responsables polítics es conjurin per evitar que Catalunya quedi dividida en dos blocs «separats per la incomprensió i per la incompatibilitat de projectes polítics».