La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha advertit que el seu partit no acceptarà «crides a una falsa unitat amb una clara voluntat propagandista, electoralista o partidista» i obre la porta a un altre procés «referendari».

En declaracions a Catalunya Ràdio, Rovira va sortir ahir al pas dels retrets entre JxCat i ERC i va subratllar que la «unitat estratègica és imprescindible per avançar». Segons Rovira, cal desenvolupar els «espais de consens estratègic», en els quals prevalgui la «complicitat i lleialtat» i s'abandonin els «retrets públics», per poder «reconstruir la confiança» entre independentistes. En aquest espai de diàleg, «el que no comprarem són crides a una falsa unitat amb una clara voluntat propagandista, electoralista o partidista», va dir.

Després de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, va dir, l'independentisme haurà d'entrar en una «fase de lideratge» i de «prendre la iniciativa». En aquest sentit, va assegurar que ja «hi ha un consens molt ampli que haurà de tornar a passar per les urnes amb un concepte clarament referendari». Preguntada per la possibilitat que unes «eleccions referendàries» siguin aquesta resposta de consens, va dir: «L'àmbit de consens que tenim en aquest moment és que, després de gairebé dos anys del referèndum de l'1-O, és evident que no hem aconseguit que sigui reconegut ni sigui implementat». «Per tant, fa falta un altre moment referendari, tornar a passar per les urnes, tornar a evidenciar que tenim aquest mandat, amb molta legitimitat interna i internacional perquè el resultat sigui vàlid».