Les tradicionals ofrenes florals al monument a Rafael Casanova, situat a la cruïlla entre els carrers Ali Bei i ronda de Sant Pere de la capital catalana, van començar a les 9 hores. Aquest és just el punt on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre del 1714.

Després dels Mossos d'Esquadra, els Bombers i la Guàrdia Urbana, els primers que van dipositar la corona de flors van ser els consellers del Govern, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al capdavant. Quan sonaven Els segadors també va començar a sentir-se l'himne espanyol, que s'emetia des d'una finestra d'un edifici. Els Mossos van identificar més tard les dues persones que el van fer sonar per alteració d'un esdeveniment autoritzat i per prevenir que poguessin provocar algun altre incident, tot i que no els van detenir ni denunciar. Just després del Govern va fer l'ofrena el president del Parlament, Roger Torrent, acompanyat de membres de la mesa. Partits polítics, institucions i entitats culturals van desfilar al llarg del matí de la Diada davant el monument.

La tradicional ofrena va estar marcada enguany pels xàfecs forts i intermitents. Els moments més intensos de pluja es van viure durant l'ofrena en solitari del regidor del PP a Barcelona, Josep Bou, i de la comitiva del FC Barcelona, amb Gerard Piqué i Juan Carlos Navarro acompanyats de nens de la Masia. Els únics moments de tensió es van viure amb l'aparició del Moviment Identitari Català (MIC), que amb pots de fum i consignes com «Catalunya catalana» es van enfrontar verbalment amb l'escàs públic.