Centenars de milers de persones -600.000 segons la Guàrdia Urbana, han tornat a sortir aquest dimecres, 11 de setembre, al carrer, a Barcelona, per clamar de forma multitudinària per la independència de Catalunya i, enguany, a més, reclamar unitat a les forces polítiques sobiranistes. Seguint la crida de l'ANC, la plaça d'Espanya i els carrers que hi conflueixen, Gran Via, Paral·lel, Maria Cristina, Tarragona i Creu Coberta, han quedat plens de gent, estelades i pancartes des de les 4 de la tarda fins a un quart de 7 que és quan ha acabat l'acte, el d'assistència de gent més baixa des de que va començar el procés (sempre segons dades oficials).

La Catalunya Central hi ha estat present amb 115 busos (unes 5.500 persones), a més d'aquells que s'hi han desplaçat amb vehicle propi. La majoria s'han ubicat al carrer de Tarragona, que arriba a la plaça d'Espanya des del nord i que s'ha reservat per a manifestants del Bages i Moianès (tram 9) i Berguedà i Solsonès (tram 10). En aquest punt s'hi ha pogut veure actuacions de les colles castelleres Tirallongues de Manresa i la de Santpedor i gegants com els de l'Ametlla de Merola. A la Gran Via s'hi han reunit els anoiencs (tram 16), els participants de l'Alt Urgell i la Cerdanya (tram 20) i els del Baix Llobregat (tram 25).

Diada a Barcelona 2019

Diada a Barcelona 2019

Regió7 t'explica al detall la Diada Nacional de Catalunya 2019 en aquest minut a minut:

20.15 h

Cuixart: «Ho tornarem a fer junts! Fem irreversible un tsunami democràtic i no violent»

Alguns dels presos independentistes han celebrat aquesta tarda mitjançant diverses piulades l'assistència de més de mig milió de persones a la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC. El president d'Omnium, Jordi Cuixart, ha cridat a fer un "irreversible un tsunami democràtic i no violent empeltat de tendresa, esperança i determinació" i "sense por o sense deixar-nos ningú pel camí". "Hi sou i ho tornarem a fer junts!", ha escrit. Per la seva banda, Raül Romeva ha destacat que "per més que la persegueixin, no renunciarem a la voluntat de llibertat i de democràcia". "Hi sou i ho tornarem a fer junt!", ha afegit. Pel que fa els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull han publicat la mateixa piulada: "Ho hem tornat a fer! Ara més que mai; unitat, fermesa en les conviccions, pacífica i democràticament de manera massiva com hem demostrat. Gràcies per ser-hi i fer sentir el vostre clam", han dit.

Des de Waterloo, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha publicat una fotografia seguint la manifestació per televisió. "A la casa de la República seguim la manifestació de la Diada, acompanyant-vos a tots els qui avui heu tornat a desbordar Barcelona", ha assenyalat.

20.00 h

Torra diu que plegarà si no té "la força ni la confiança" per portar Catalunya a la independència

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat a Rac1 que deixarà el càrrec si un dia no té "la força ni la confiança" per portar Catalunya a la independència. "El meu compromís amb la gent és portar el país a la independència. El dia que vegi que no tinc ni la força ni la confiança per portar aquest país a la independència deixaré la presidència", ha dit. Torra també ha descartat convocar eleccions com a resposta a la sentència. "No em sembla que la millor via sigui unes eleccions que provoquen una confrontació entre nosaltres", ha dit, demanant estar "forts i units" davant de la decisió del Suprem.

19.45 h

Sortida tranquil·la i escalonada de Barcelona dels assistents a la manifestació de l'ANC a Plaça d'Espanya

La sortida dels prop de 600.000 assistents que han omplert la Plaça d'Espanya i la Gran Via en la manifestació organitzada per l'ANC s'ha produït de forma tranquil·la i escalonada i no s'han produït retencions a les vies d'accés a Barcelona, segons el Servei Català de Trànsit. Només a la sortida de la Diagonal en sentit Tarragona s'ha registrat trànsit intens. Molts dels participants han arribat a mig matí a la ciutat i en els 1.300 autocars contractats per l'ANC arreu de Catalunya, en tren i en cotxes particulars. Segons TMB, el tall de la circulació a la Gran Via ha causat afectacions importants a les línies de bus que circulen per la Gran Via entre Passeig de Gràcia i la Plaça d'Espanya, on se celebrava la concentració.

Pel que fa a Rodalies, han funcionat amb normalitat excepte a l'R4 per la caiguda d'un arbre a Montcada i Reixac al voltant de les dues del migdia. Els trens han registrat retards de 20 minuts, segons ha informat Renfe. Els tècnics d'Adif s'hi han desplaçat a la tarda i a tres quarts de set del vespre la incidència ha quedat resolta i el trànsit restablert.

19.30 h

Tensió a les portes del Parlament per la presència d'un grup d'encaputxats

Unes 300 persones es concentren a les portes del Parlament en resposta a la crida feta per les xarxes socials a encerclar-lo. Segons la policia, hi ha un grup reduït d'encaputxats que han llançat tanques, objectes, pedres, material pirotècnic i pots de fum, fet que ha fet incrementar la tensió. De moment, els Mossos acordonen l'edifici i han advertit per megafonia de possibles càrregues, tot i que no han actuat.

La policia catalana ha identificat dues persones que arrencaven llambordes per llançar-les contra la línia policial.

18.10 h

Unes 600.000 persones participen a la manifestació de la Diada, segons la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en al voltant de 600.000 les persones que han participat aquesta Diada en la manifestació convocada per l'ANC. Aquesta és la segona xifra més baixa de les estimades pel cos policial barceloní en una mobilització impulsada per l'entitat en un Onze de Setembre. La xifra més baixa va ser la de l'any 2016, quan l'entitat va plantejar mobilitzacions descentralitzades en diferents ciutats i la Guàrdia Urbana va estimar en 540.000 persones els participants a la capital catalana. Els dos últims anys, el cos policial va xifrar les mobilitzacions en al voltant d'un milió de persones. La de la Guàrdia Urbana és l'única xifra oficial que es fa pública, ja que des de l'any passat la delegació del govern espanyol va decidir no fer la seva estimació.

17.40 h

L'acte de l'ANC reclama unitat i no aturar-se

La protesta d'aquest 2019 no ha tingut performance i tot el pes ha recaigut en els discursos on han reclamat unitat que ha estat conduït per l'actor David Bagés, han posat en valor la celebració del referèndum i avisen d'una mobilització al carrer després de la sentència del judici de l'1-O. L'acte també ha tingut la intervenció del cantant Lluís Llach, la cuinera Ada Parellada, la cineasta Isona Passola, Francesc Ribera 'Titot', l'advocat Jordi Domingo.

17.20 h

Comença l'acte de l'ANC per reclamar la independència des de la plaça d'Espanya i els carrers adjacents

L'acte central de la mobilització independentista convocada per l'ANC a Barcelona ha començat poc després de les 17.14 hores, com és habitual en les manifestacions de cada Diada. Amb la plaça d'Espanya de Barcelona, la Gran Via de les Corts Catalanes en el seu tram més proper, i els carrers adjacents s'han acabat omplint poc abans de l'inici de l'esdeveniment tal com estava previst per les inscripcions rebudes per l'Assemblea Nacional Catalana. Un vídeo de benvinguda ha donat pas a la primera intervenció a l'escenari, situat a l'avinguda Maria Cristina, a mans de l'actor David Bagés. Acte seguit, representants de diferents col·lectius socials i civils sobiranistes han pres la paraula en una lectura organitzada sobre els valors que defensen. Aquest ha estat l'inici de l'acte gran de l'ANC per la Diada d'aquest 2019, i que té previst allargar-se fins a poc després de les 18.00 hores.

17.10 h

Aragonès demana al PSOE que "abans de criticar l'independentisme es miri al mirall" i exigeix que "espavili" i formi govern

L'adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha demanat al PSOE que "abans de criticar l'independentisme es miri al mirall", ja que ha recordat que a Catalunya "hi ha un executiu en marxa" mentre que a l'Estat "són incapaços de posar-se d'acord". En una atenció als mitjans després de l'acte d'ERC per la Diada, Aragonès ha demanat als socialistes que "deixin de donar lliçons" i els ha dit que "espavilin" a conformar un executiu. "Seria una llàstima que per egos i diferències tàctiques no tinguéssim cap interlocutor a l'altra banda", ha lamentat Aragonès en referència a un possible avançament electoral en cas que PSOE i Podem no arribin a cap acord. En aquest sentit, ha advertit que aquest escenari seria "un fracàs de l'esquerra espanyola".

16.40 h

Arran crema unes caixes que representen el règim del 78

L'entitat juvenil Arran, vinculada a la CUP, ha cremat aquest dimecres unes caixes de cartró que representaven els poders del règim del 78. Es podien veure imatges relacionades amb la monarquia, amb el poder judicial, amb el PP i Vox. L'esquerra independentista ha fet la seva pròpia marxa aquest matí i l'ha acabat davant de la catedral de Barcelona. Hi ha participat membres de la CUP i d'Endavant. Al carrer Ferran han celebrat un homenatge a Gustau Muñoz, militant comunista i independentista mort a mans de la policia el 1978.

16.15 h

Tranquil·litat en els accessos viaris a Barcelona una hora abans de la manifestació

Els accessos viaris a Barcelona presenten molta tranquil·litat aquest dimecres a la tarda, una hora abans de l'inici de la concentració organitzada per l'ANC a la Plaça d'Espanya amb motiu de la Diada, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). A la C-31, encara en el terme municipal del Prat de Llobregat, s'ha tallat ja al voltant de les dues del migdia arran de la manifestació i es fan desviaments alternatius per les rondes. Posteriorment, la Guàrdia Urbana ha fet el mateix als carrers adjacents a la Plaça d'Espanya i a Gran Via entre la mateixa Plaça i el Passeig de Gràcia. L'Ajuntament de Barcelona va demanar dilluns als ciutadans que evitessin agafar el cotxe i fer els desplaçaments per la ciutat a peu o en metro per les alteracions previstes en la mobilitat.

14.10 h

L'Assemblea arriba a les 450.000 inscripcions per a la Diada

450.000 persones ja s'han inscrit a la Diada 2019 i 1.300 busos es desplaçaran fins a Barcelona, xifres que per a la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, asseguren un "èxit" de la manifestació

13.50 h

Òmnium reuneix el sobiranisme per demanar l'absolució a les portes de la sentència de l'1-O

'Pels drets i les llibertats, absolució' és el lema de l'acte organitzat per Òmnium amb motiu de la Diada que ha reunit el sobiranisme a les portes de la sentència del Tribunal Suprem. En l'acte, que ha aplegat més d'un miler de persones a l'Arc del Triomf de Barcelona, s'ha llegit una carta del president de l'entitat, Jordi Cuixart, des de la presó. Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha fet una crida a "estar a l'alçada del moment històric" i donar una resposta "col·lectiva" a la sentència amb "tota determinació i valentia política". Hi han assistit representants de JxCat, ERC, comuns i la CUP. A través d'un vídeo també hi ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Alcaldes de diferents colors polítics han demanat "llibertat, solució política i absolució" a través d'un vídeo. Destaca la participació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada dels alcaldes de Tarragona, Lleida, Girona, Berga, Sant Feliu de Llobregat i Port de la Selva. Colau ha qualificat de "barbaritat" que Cuixart i altres líders portin dos anys a la presó. "Com a demòcrata crec que és imprescindible defensar la llibertat d'expressió i de manifestació de totes les persones, també de les que discrepem. Per això demano absolució", afegeix l'alcaldessa i líder dels comuns.

13.30 h

Les imatges de la celebració de la Diada a Manresa

34

Celebració institucional de la Diada a Manresa

13.20 h

Cuixart situa la "defensa permanent del diàleg" com a única via per resoldre el conflicte

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha fixat la "defensa permanent del diàleg" com l'única via per a la resolució del conflicte. En una carta amb motiu de l'Onze de Setembre, Cuixart defensa que aquest diàleg forma part de la "confrontació democràtica" amb aquells qui volen condemnar la llibertat d'expressió i el dret a protesta. La carta s'ha llegit en el marc de l'acte que Òmnium ha organitzat a l'Arc del Triomf amb el títol 'Pels drets i les llibertats, absolució', en una Diada marcada per la proximitat de la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l'1-O.

13.00 h

Paluzie diu que la manifestació demostrarà "fermesa i determinació" davant "la repressió d'una sentència injusta"

manifestació

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que espera que la manifestació serveixi per fer "una demostració de força" que mostri que l'independentisme està preparat "per afrontar l'embat que vindrà per aquesta sentència injusta, perquè qualsevol sentència serà injusta". En declaracions als periodistes en l'espai Eines de País del Pla de Palau, Paluzie ha explicat que l'independentisme ha de demostrar "que segueix ferm i que no es deixa vèncer per la repressió i que afronta el que vindrà amb fortalesa i determinació" perquè "el judici i el procés de repressió polític té com a únic objectiu acabar amb el moviment independentista".

12.40 h

Manresa celebra una Diada marcada pel to reivindicatiu dels parlaments

La pluja de les darreres hores no ha estat obstacle perquè Manresa hagi pogut celebrar aquest matí l'acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, a la plaça Onze de Setembre, amb força públic. A les portes de la sentència del 'Judici del procés', els parlaments han tingut un record per als dirigents polítics empresonats des de fa prop de dos anys. L'acte també ha inclòs la tradicional ofrena floral, amb la participació de 49 entitats del teixit associatiu manresà.

12.25 h

Els Mossos intervenen per separar dos grups que s'estaven barallant al Fossar de les Moreres

Els Mossos d'Esquadra han intervingut aquest matí per separar dos grups antagònics que s'estaven barallant al Fossar de les Moreres, segons han confirmat a l'ACN fonts policials. Els fets han tingut lloc cap a les 11 del matí. Hi ha hagut tensió, cops de puny i empentes. Diferents grups i entitats han fet ofrenes florals al Fossar de les Moreres amb motiu de l'Onze de Setembre.

12.20 h

Budó i Cunillera encapçalen la tradicional ofrena floral de la Diada a la tomba de Rafael Casanova

Un any més Sant Boi de Llobregat ha estat protagonista en els actes de la Diada de l'Onze de Setembre amb la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a l'església de Sant Baldiri. L'acte, presidit per la consellera de la presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Conillera, ha comptat amb la participació de partits polítics, sindicats, entitats socials i culturals i una nodrida representació d'alcaldes del Baix Llobregat. La comitiva d'autoritats, on també hi eren l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha estat rebuda amb proclames independentistes i en favor de la llibertat dels presos polítics que s'han repetit al final de l'acte ja a l'interior de l'església.

Els actes han començat als volts de les nou del matí amb una recepció a les autoritats per part de l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret. Des d'allà, i carregats ja amb les ofrenes florals, els representants dels partits polítics, sindicats i entitats socials participants s'han dirigit a les portes de l'església de Sant Baldiri, a la plaça Mossèn Jaume Oliveres, on s'ha fet la hissada de la bandera que ha finalitzat amb el Cant de la Senyera.

12.00 h

Una trentena d'entitats i partits fan l'ofrena floral a Rafael Casanova a Berga

13

Una trentena d'entitats i partits fan l'ofrena floral a Rafael Casanova a Berga

11.40 h

JxCat diu que la "repressió" de l'Estat evidencia com el 1714 la voluntat "ferma" de Catalunya de ser independent

El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha dit que la "repressió" de l'Estat evidencia, com el 1714, la voluntat "ferma" de Catalunya de ser independent. En un contacte amb la premsa després de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, aquest dimecres al matí per l'Onze de Setembre, el president del PDeCAT, David Bonvehí, s'ha mostrat confiat que l'independentisme continuï avançant. Per la seva banda, el secretari general de la Crida, Toni Morral, ha demanat que a la manifestació d'aquesta tarda es "desafiï" l'Estat, i ha reiterat que la independència només arribarà amb unitat.

11.20 h

Vilalta crida a sortir al carrer per dir davant la sentència de l'1-O que "la democràcia no pot tenir límits"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha fet una crida a la ciutadania a sortir al carrer per dir que "la democràcia no pot tenir límits" a les portes de la sentència de l'1-O. En declaracions als periodistes després de la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, Vilalta ha apuntat que la sentència "intentarà posar límits a la democràcia" i ha donat per fet que serà "injusta". La portaveu dels republicans també ha remarcat que és la segona Diada que se celebra en un context "d'anormalitat democràtica" i en una situació de "repressió, presos polítics i exiliats". Tot i així, ha volgut deixar clar que la repressió "no farà que parem de lluitar per un futur millor".

11.10 h

El vídeo amb l'himne espanyol que ha sonat quan el Govern feia l'ofrena

Fan sonar l'himne espanyol durant l'ofrena del Govern durant la Diada

Fan sonar l'himne espanyol durant l'ofrena del Govern durant la Diada

10.45 h

Mauri: L'Estat tindrà un "problema greu" si condemnen els presos

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha avisat que l'Estat tindrà "un problema molt greu amb la democràcia i amb la justícia" si els presos sobiranistes són condemnats per l'1-O. Ho ha dit aquest dimecres en declaracions als mitjans després de la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Barcelona amb motiu de la Diada, que han compartit Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural i Acció Cultural del País Valencià amb corones de flors. Mauri ha sostingut que hi ha una majoria de ciutadans que vol "un país més just on ningú no pugui acabar empresonat per fer manifestacions pacífiques" i ha assegurat que això es veurà en aquesta Diada.

10.15 h

Puigdemont: "Avui tornarem a ensenyar al món que persistim malgrat la repressió"

"Avui tornarem a ensenyar al món que persistim malgrat la repressió, que tenim dret a viure en pau i lliures, que ningú no pot decidir per nosaltres el nostre futur". Així s'ha expressat aquest dimecres l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a través de Twitter, on ha remarcat que "cada tram de la Diada és un tram més que recorre la independència de Catalunya". Ha acompanyat el seu missatge amb un vídeo on recorda els defensors de Barcelona del 1714 però també les víctimes de la "repressió desfermada" del 2017.

10.05 h

Turull insta a defensar el dret a l'autodeterminació en aquesta Diada

L'exconseller Jordi Turull ha instat aquest dimecres a defensar "pacífica i democràticament el dret a l'autodeterminació" en aquesta Diada. "Els ho vaig dir al Suprem: a Catalunya no coneixem la paraula resignació", ha afegit en un missatge des de la presó que ha difós a través de Twitter. Turull ha desitjat una bona Diada a tothom i ha afegit les etiquetes "absolució" i "objectiu independència".

09.50 h

L'ofrena floral a la tomba del president Irla es converteix en una crida a la "unitat"

La tradicional ofrena floral a la tomba del president Josep Irla a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) s'ha convertit en una crida a la "unitat" davant la imminència de la sentència del Tribunal Suprem. Generalitat, Diputació de Girona, Consell Comarcal i Ajuntament han reclamat la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats i, alhora, s'han conjurat en "persistir" des de la "no violència" i la mobilització "cívica". "La sentència marcarà el present i el futur del país", ha afirmat el delegat del Govern, Pere Vila, que defensa convertir la unitat en la "pedra angular i de persistència" del país. En la mateixa línia, el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha assegurat que "la unió té més força que qualsevol arma" i defensa que la Diada sigui de nou una jornada "festiva i reivindicativa" i tothom "surti al carrer de forma cívica".

09.40 h

El Govern diu que aquesta Diada cal reclamar "el dret a la democràcia i a la llibertat"

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que per aquesta Diada de l'Onze de Setembre es tracta de demanar i reclamar "el dret a la democràcia i a la llibertat". En una atenció als mitjans després de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, la consellera de Presidència ha fet una crida a sortir "massivament i cívicament" per celebrar la Diada. D'altra banda, ha criticat l'acte "incívic" d'intentar boicotejar l'ofrena floral, quan ha sonat l'himne d'Espanya des d'un balcó proper al monument. "La Diada s'ha de viure des del respecte a totes les sensibilitats", ha afegit. Budó ha subratllat que l'11-S torna a ser una jornada "lluny de la normalitat" en haver-hi "presos polítics i exiliats", i a les portes de la sentència per l'1-O.

09.30 h

Sánchez al Congrés: "Tan de bo algun dia la Diada sigui la festa de tots els catalans"

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha obert aquest dimecres la seva compareixença al Congrés sobre el Brexit fent referència a la festa nacional de Catalunya, un dia, ha dit, "especialment important i assenyalat per a un territori del nostre país, un territori que estimem, respectem i reconeixem com és Catalunya". "Tan de bo algun dia- i hi treballem des del govern i el grup parlamentari socialista- la Diada sigui la festa de tots els catalans i no d'una part dels catalans", ha dit. Sánchez ha publicat també un missatge semblant al seu compte de Twitter, on ha felicitat la Diada a tothom en català, i ha afirmat que "avui hauria de ser un dia que uneixi a totes les catalanes i catalans". Serà, ha dit, "pel camí del diàleg, dins de la Constitució, la convivència, el respecte i l'entesa".

09.20 h

Arrenquen les ofrenes florals al monument a Rafael Casanova sota la pluja

A les 9 hores han començat les tradicionals ofrenes florals al monument a Rafael Casanova, situat a la cruïlla entre els carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere de la capital catalana. És just el punt on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió. Després de Mossos d'Esquadra, Bombers i Guàrdia Urbana, que ho han fet prèviament, els primers que han dipositat la corona de flors han estat els consellers del Govern amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al capdavant. Quan sonaven 'Els Segadors' també ha començat a sentir-se l'himne espanyol, que s'emetia des d'una finestra d'un edifici. Just després del Govern ha fet l'ofrena el president del Parlament, Roger Torrent, acompanyat de membres de la Mesa.

09.15 h

Forcadell anima els catalans a exercir aquesta Diada els seus drets democràtics "lliure i pacíficament"

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. "Des del centre penitenciari de Mas d'Enric, injustament privada un dia més de les meves llibertats, us animo que avui, com sempre, exerciu els vostres drets democràtics lliurament i pacíficament. Bona Diada Nacional de Catalunya!", ha exclamat a través de Twitter des de la presó.

09.10 h

Cuixart insta els catalans a sortir al carrer per la Diada i tot l'any

El líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. "No renunciem mai a ser lliures i a fer-ho junts. Ho tornarem a fer per amor a la vida. Visca Catalunya lliure", ha apuntat. Cuixart ha escrit aquest missatge des de la presó de Lledoners, i l'ha difós a través de Twitter, on ha desitjat una bona Diada a tothom i ha afegit que "mai podran empresonar la paraula ni la llibertat".

09.00 h

Joaquim Forn insta a demostrar al carrer la "determinació" dels catalans

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn Forn ha desitjat una bona Diada des de la presó de Lledoners. "Gaudiu-la, sortiu al carrer, demostrem la nostra determinació en defensa dels nostres drets i les nostres llibertats com a poble i com a homes i dones amb dret a decidir el nostre futur en llibertat", ha dit a través de Twitter. "Som i serem! Bon cop de falç!", ha afegit.