Més de 3.000 efectius de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, uns 1.000 dels tres exèrcits, van lluitar per fer front als efectes de la depressió aïllada a nivells alts de l'atmosfera (DANA), que va deixar pluges torrencials i ha superat diversos rècords històrics de precipitació a la zona, i va provocar almenys quatre morts, l'evacuació de 3.500 persones, el tancament de 74 vies, la cancel·lació de serveis ferroviaris i el tancament d'un aeroport. La portaveu de l'Aemet, Beatriz Hervella, va assenyalar que, en les últimes 48 hores, s'han recollit a Beniarrés (Alacant) 452,4 litres per metre quadrat; a Oriola (Alacant), 425,4 litres, i a Ontinyent (València), 339,2 litres.

Mort de quatre persones

Segons l'informe de situació facilitat pel ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, «encara que les dades poden canviar en qualsevol moment», està acreditada la mort de quatre persones, dos a Albacete, una a Almeria i una altra a Granada, a més de nombrosos ferits. La darrera víctima mortal va quedar atrapada a l'interior d'un vehicle en una rambla, sota l'aigua i el fang, a La Jámula, al punt quilomètric 50 de l'A-92.

Marlaska va expressar, en nom seu i del Govern en funcions, el seu afecte i solidaritat amb tots els afectats i el condol als familiars dels morts. A més, va agrair l'«esforç i el compromís dels milers d'efectius» de la Unitat Militar d'Emergències (UME), de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, de Protecció Civil, de la Creu Roja i de voluntaris que van oferir protecció i auxili a les persones afectades. «Tot i la dramàtica situació, Espanya és un país ben preparat per atendre les emergències i els ciutadans han de tenir confiança», va garantir.

Desbordament controlat

Segons va afegir, la DANA va elevar el nombre d'evacuats i desallotjats fins a més de 3.500, ja que dues pedanies van ser evacuades pel possible desbordament controlat d'una presa a l'embassament de Santomera, a Múrcia.

El ministre va explicar que aquestes evacuacions formen part de la «resposta normalitzada en una situació com aquesta», en què la prevenció i el coneixement amb els mitjans satel·litaris permeten conèixer i actuar amb prevenció per evitar els danys, sobretot els personals, que puguin derivar-se'n.

Així mateix, va informar que les classes van quedar suspeses a 82 municipis de Múrcia, Alacant i Almeria, i que un total de 74 carreteres van haver de ser tallades, entre elles l'AP-7 a l'altura de Cartagena, i l'autovia A-7 a Oriola, Cieza i Almeria.

La xarxa ferroviària va quedar «fora de servei» en la seva totalitat a la regió de Múrcia i hi va haver talls a les línies d'Alacant, a les de Madrid-Alacant, Alacant-Barcelona i a les línies entre València, així com la línia de Xàtiva fins a Oriola. A més a més, l'aeroport de Múrcia també va haver de ser tancat.

Estratègia coordinada

El ministre va recordar la «responsabilitat» dels Estats d'atendre l'emergència i va recordar que la recent aprovació de l'Estratègia Nacional de Protecció Civil és «una de les fites més importants» en aquesta matèria a Espanya. Actualment, l'estratègia es porta a terme des del ministeri de l'Interior de manera coordinada amb la resta de departaments ministerials, les delegacions de Govern i les comunitats autònomes afectades, que van valorant i prioritzant la intervenció de la UME com a mitjà de suport als ens autonòmics quan els responsables de l'emergència demanen la seva col·laboració.

En tot cas, va admetre que això és «més difícil» quan l'emergència i les seves circumstàncies greus afecten diverses comunitats autònomes i «es tensen els mitjans de suport estatal». En el cas que les capacitats estatals es veiessin «esgotades», correspondria, així mateix, al ministeri de l'Interior sol·licitar recursos internacionals o bilaterals. D'aquesta manera, va afegir que la UME va ser activada dijous dues vegades i que s'han demanat diversos productes al Mecanisme Europeu de Protecció Civil, en concret, imatges satel·litàries referenciades de les zones afectades al programa Copernicus, que és «de gran utilitat».

Finalment, el ministre va elogiar l'actuació de «més de 3.000 efectius» de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, que «fins i tot» han suspès els seus permisos per «bolcar-se en la protecció de les persones afectades».