La cruïlla de Rambla de Catalunya amb la Gran Via de Barcelona s'ha tornat a omplir aquest divendres, 20 de setembre, amb motiu de la concentració que hi ha convocat Òmnium i l'ANC per commemorar el segon aniversari de l'escorcoll al Departament d'Economia i de la manifestació de milers de persones davant les portes de l'edifici. Ja fa dos anys de les imatges dels dos 'Jordis' dalt d'un cotxe de la Guàrdia Civil. Avui, tots dos han tornat a ser presents a l'acte, però a través de textos, amb els quals han fet una crida a tornar a desobeir i a reforçar els "grans consensos de país", quan queden pocs dies perquè es conegui la sentència de la causa contra el Procés.

A l'acte, que duia per lema 'Veus pels drets i les llibertats' i que ha començat a les 6 de la tarda, hi han assistit personalitats del món cultural, polític, social i familiar dels polítics empresonats. S'hi ha pogut veure, per exemple, l'activista de Sant Joan de Vilatorrada Joan Bonanit, l'exconsellera del PSC Marina Geli, l'advocada penalista Anaïs Franquesa, l'exdiputada de la CUP Gabriela Serra, l'actriu Sílvia Bel i la productora de cine Isona Passola.

La crida de Cuixart i Sànchez

Cuixart i Sànchez, són dues de les figures clau del 20-S de fa dos anys. L'escrit del primer d'ells ha recordat que el 2017 es va desobeir: "Ho tornarem a fer", ha insistir. El president d'Òmnium ha afegit que sense deixar ningú pel camí hi ha "moltes possibilitats" de sortir-se'n. "El 20-S va ser el punt d'inflexió de la ràtzia repressiva i penal", ha conclòs.

Al seu torn, Sànchez emplaçat la ciutadania a ser "activa" durant les properes setmanes per reforçar els "grans consensos de país" al voltant de la democràcia, la justícia, els drets, les llibertats i l'autodeterminació. "Recordo amb orgull i dignitat el 20-S i l'1-O, per això els jutges no han trobat en mi ni una gota de penediment", ha asseverat. L'expresident de l'ANC també ha avisat: "Si 100 ciutadans decidiu plantar-vos és probable que tingueu un problema. Si sou 100.000 les que us planteu el problema el tindrà l'Estat".

Els familiars Xavier Sànchez i Neus Cuixart han estat els últims a parlar, juntament amb el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.