La Guàrdia Civil va detenir nou persones vinculades als Comitès de Defensa de la República (CDR), a les quals la Fiscalia acusa d'ultimar accions terroristes i de tenir en poder seu material per fabricar explosius casolans i informació sobre edificis públics.

L'operació, dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, és fruit d'una investigació d'un any i es va desenvolupar la matinada d'ahir davant la «certesa» que es perpetrarien accions terroristes entre l'aniversari de l'1-O i la sentència del procés, prevista per a la primera quinzena d'octubre.

Dos dels nou detinguts van quedar en llibertat ahir a la tarda després d'acollir-se al seu dret a no declarar a la comandància de la Guàrdia Civil a Barcelona, amb l'obligació de comparèixer davant l'Audiència Nacional quan els citin, i se'ls ha mantingut l'acusació de terrorisme.

Els altres set detinguts van ser conduïts a Madrid per a la seva posada a disposició judicial durant els pròxims dies, previsiblement dijous, acusats de delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius. L'operació està sota secret sumarial i oberta, de manera que no es descarten nous arrestos.

En els deu escorcolls practicats ahir es van trobar «una gran quantitat» de precursors per fabricar explosius, entre ells «termita», un explosiu de barreja casolana basat en l'òxid de ferro i l'alumini.

Segons fonts jurídiques, es va trobar un laboratori improvisat en un magatzem que els detinguts haurien utilitzat per sintetitzar aquest explosiu sense aixecar sospites i documents que detallaven els percentatges exactes d'alumini i òxid que s'han de barrejar perquè el material resultant estigui en condicions de detonar.

Altres fonts no especificades van afegir que fins i tot els havien provat en zones abandonades. Els investigadors han d'analitzar ara la resta de productes trobats, atès que la termita, combinada amb altres substàncies i en grans quantitats, pot arribar a un alt poder destructiu.

Els detinguts també tenien informació diversa (inclosos plànols en alguns casos) sobre edificis públics i sobre una casa quarter de la Guàrdia Civil. Segons la Fiscalia, haurien pogut portar a terme «projectes terroristes amb fins secessionistes» amb unes accions que podrien haver provocat «danys irreparables».

Els escorcolls es van desenvolupar als municipis de Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Cerdanyola del Vallès, Sant Vicenç de Torelló, Sabadell i Santa Perpètua de Mogoda.

Fonts de la investigació consultades per Efe van indicar que entre els detinguts n'hi ha almenys quatre que ja havien estat arrestats anteriorment, en protestes per la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont o durant el trasllat dels presos del procés a Madrid per al judici.