El nivell del mar augmentarà almenys 43 centímetres d'aquí al 2100 en el millor dels casos si no s'actua enfront del canvi climàtic, fet que impactarà tant a grans ciutats costaneres com a petits territoris insulars, segons alerta el primer informe específic sobre oceans i criosfera del Panell Internacional de Canvi Climàtic de l'ONU, que s'està presentant a Mònaco.

L'estudi revela que el canvi climàtic ja ha començat a provocar inundacions freqüents, augment del nivell del mar, una major pèrdua de les glaceres i pèrdua del pergelisol.

Així, l'IPPC conclou que les conseqüències podran ser fins i tot pitjors amb una acceleració de l'augment de les temperatures en el món, per la qual cosa considera que els Governs han de «necessàriament» adoptar accions «urgents i ambicioses» per frenar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

A més, revela que els extremadament elevats nivells del mar, que tenen una freqüència d'una vegada cada cent anys, podran colpejar de forma habitual moltes megaciutats i petites illes el 2050, fins i tot en un escenari d'emissions reduïdes.

En aquest context, alerta que de mitjana a nivell mundial es pot aconseguir un augment del nivell del mar de 43 centímetres el 2100 en l'escenari d'emissions més baix d'un total de quatre que s'han considerat en l'estudi. En el pitjor dels escenaris, l'augment mitjà del nivell del mar assolirà 84 centímetres.

L'informe ha estat realitzat durant dos anys per 104 experts de 36 països i està basat en, almenys 7.000 publicacions científiques i ha estat aprovat per representants de 195 països a Mònaco.

En aquest context, la Unió Europea va reivindicar ahir una aplicació «ambiciosa» de l'Acord de París. «Els oceans només poden continuar sans si limitem el canvi climàtic a 1,5 graus centígrads. La UE, per tant, continua instant a una implementació ambiciosa de l'Acord de París», van escriure en una declaració conjunta els comissaris de Medi Ambient, Acció Climàtica i Recerca i Ciència.