El president en funcions del Govern, Pedro Sánchez, va exigir ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, que condemni tots els actes violents de grups separatistes, fins i tot la «[violència] potencial», si vol que no hi hagi cap dubte i «cap tipus de vincle» de l'independentisme amb la violència.

«Torra ho té ben fàcil, si no vol que se'l relacioni amb qualsevol tipus d'acció violenta ha de criticar i condemnar qualsevol tipus d'ús de la violència», va assenyalar en una roda de premsa a la seu de l'ONU a Nova York.

Va advertir, a més, davant les paraules del president català, que les forces i cossos de seguretat de l'Estat actuen per ordre del poder judicial i no del Govern d'Espanya.

«Antidemocràtics»

«Som un Estat de dret», va recalcar, i va insistir que Torra ha de condemnar «qualsevol tipus de potencial acció violenta», fins i tot «qualsevol hipòtesi que això es pogués produir» si no vol que hi hagi algun «tipus de vincle» entre l'independentisme i la violència.

Anteriorment, el president del Govern central en funcions havia criticat el «comportament antidemocràtic» dels independentistes catalans en una entrevista del Washington Post i va relacionar la seva reclamació d'independència amb l'onada de «moviments reaccionaris» sorgits a Europa arran de la crisi financera del 2008.

Paral·lelament, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va recordar al president de la Generalitat, Quim Torra, que «Espanya és un Estat de Dret» en que hi ha «la divisió de poders» i que l'operació en la qual es va detenir membres dels CDR «ha estat encarregada per un jutge».