L'enquesta del CIS del mes de setembre, elaborada dies abans de la convocatòria electoral, atorga al PSOE una estimació de vot del 34,2 %, una pujada de 5,6 punts respecte dels seus resultats a les eleccions del 28 d'abril, just el doble que el PP, que es queda amb el 17,1 %. El CIS torna a canviar el mètode respecte del baròmetre de juliol i, a més del vot directe de baròmetres previs, introdueix l'anomenada «cuina» amb estimació de vot, el que impedeix la comparació entre enquestes. Sota aquesta nova metodologia, els socialistes obtindrien aquest 34,2 % dels sufragis, seguit del PP amb el 17,1 %, que repuntaria quatre dècimes respecte dels comicis d'abril.

Per primera vegada, el CIS també desagrega a la taula d'estimació de vot el resultat de Podem i d'Izquierda Unida. El partit de Pablo Iglesias obtindria en solitari l'11,2 %; Izquierda Unida, el 3,3 i la confluència d'En Comú-Podem, l'1 %. Sumats, la coalició obtindria el 15,5 % en estimació de vot, per sobre de Cs, amb el 12,9 %. L'enquesta no recull el possible efecte Errejón, ja que el treball de camp es va dur a terme entre l'1 i el 18 de setembre, abans de conèixer-se el pas fet per l'antic dirigent de Podem. Vox, per la seva banda, perdria bastant suport respecte del 28-A, gairebé tres punts, i es quedaria en el 7,5 % en estimació de vot. El partit següent seria ERC, amb el 3,7 %, seguit del JxCat, amb el 2 %, el PNB amb l'1,6 i EH-Bildu amb l'1,2 % dels sufragis.

No obstant això, si es comparen les dades de vot directe -l'únic disponible al sondeig anterior- amb les d'aquest mes, el PSOE cauria 3,5 punts fins al 27 % dels suports, mentre que el PP pujaria una dècima, fins al 10,2.

Cs descendiria del 9,1 al 7,9 %, Unides Podem i les seves confluències repuntarien del 9,6 al 10,7 % i Vox també pujaria del 3,4 al 4,5 %.

Crida l'atenció l'increment de l'abstenció, del vot en blanc i del vot nul. El 12,4 % dels enquestats optaria per l'abstenció -10 % al juliol-, el 0,6 % votararia nul -0,3 % a l'anterior CIS- i el 2,4 % votaria en blanc, quan en el sondeig anterior era l'1,8 % dels ciutadans.

El desànim dels ciutadans amb la situació política també té el seu reflex en l'enquesta. La preocupació dels ciutadans per la política s'ha disparat aquest mes de setembre i assoleix nous màxims històrics, ja que el 45,3 % dels enquestats veuen els polítics i els partits com un dels tres principals problemes, set punts més que al juliol.

D'altra banda, Más País concorrerà a almenys 17 províncies a les eleccions generals del 10 de novembre, segons el preacord que ha signat la plataforma d'Íñigo Errejón amb Equo.

A més, han acordat que la fórmula jurídica amb la qual es presentaran serà la de coalició. Segons el document, Equo i Más País es presentaran «a les cir-cumscripcions on es triïn set o més diputats», atès que d'aquesta manera es respecta la proporcionalitat del vot i s'evita restar al bloc progressista.

A Andalusia presentaran llistes a Màlaga, Cadis, Granada i Sevilla, a Galícia concorreran a Pontevedra i la Corunya, i sumarà a més de Barcelona i Madrid les cir-cumscripcions d'Alacant, Astúries, Balears, Biscaia, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas, València i Saragossa.